Joe Biden ja USA:n demokraattipuolueen paniikki.
USA:n presidentti Joe Biden joutui kuluneen viikon aikana kiusallisen kohun keskelle liittyen hänen ikäänsä, muistamattomuuteensa ja kykyynsä hoitaa virkaansa. Hän jäi muinoin kiinni siitä, että hänen autotallistaan löytyi laatikoittain salaiseksi luokiteltuja liittovaltion asiakirjoja, jotka hän oli sinne vienyt ollessaan vielä varapresidentti. Pitkän, 15 kuukautta kestäneen tutkinnan jälkeen on special counsel Robert Hur todennut, että ei kuitenkaan nosta syytettä. Syyksi hän toteaa Joe Bidenin olevan hyvää tarkoittava, vanha ja huonomuistinen mies. Syyttämättä jättäminen paitsi heitti ilmaan kysymyksen oikeuslaitoksessa vallitsevasta kaksoisstandardista, myös lausui julki sen, minkä suurin osa kansalaisista on huomannut presidentin tilasta.
Ennustaminen – varsinkaan julkisesti – ei ole viisasta. Olen silti täysin vakuuttunut, että USA:n nykyinen presidentti Joe Biden tulee olemaan yhden kauden presidentti. Hän ei itse sitä vielä välttämättä ymmärrä, mutta jopa oman puolueen sisällä ollaan kovin epäileväisiä siitä, voisiko hän jatkaa vielä 2024 jälkeen. Itse asiassa jopa jatkaminen kauden loppuun on kyseenalaista. Varapresidentti Kamala Harris on jo ilmoittanut, että hän on valmis ottamaan tehtävän vastaan tarvittaessa. Kannatus on historiallisen alhainen ja ikä näkyy sekavuutena ja muistamattomuutena. Hän ei ole oikeastaan koko presidenttiuransa aikana voinut pitää täysin avoimia lehdistötilaisuuksia. Muiden tekemät puheet on luettu teleprompterista ja tässäkin on varsin usein ollut selkeää hapuilua. Myös jatkuvat kompuroinnit sekä eksymiset esiintymislavalta poistuttaessa ovat saaneet mediahuomiota. Tilanne on pahentunut viimeisen vuoden aikana.
Puolueen ongelma on se, että ketään muuta edes kohtuullisen hyvän kansansuosion saavaa demokraattiehdokasta ei ole löytynyt. USA:n demokraattipuolueen peruslinnakkeen Californian kuvernööri Gawin Newsom on aika ajoin nostettu haastajaksi. Hänen taakkansa kuitenkin on yksinkertaisesti se, että hän on saanut osavaltion talouden ja katuturvallisuuden vasemmistoliberaalilla politiikallaan huonoon kuntoon hallintokautensa aikana. Myös muuttoliike muihin osavaltioihin on ollut huomattavan suurta nimenomaan veroja maksavien perheiden keskuudessa. Jopa Michelle Obaman nimeä on väläytelty medioissa viime aikoina, mutta itse en usko hänen lähtevän mukaan raastavaan kisaan.
Aivan kuten Newsom Californiassa osavaltion kuvernöörinä, on puoluetoverinsa Joe Biden USA:n presidenttinä saanut liittovaltion talouden todella huonoon kuntoon tavallisen, työssä käyvän kansalaisen kannalta. Polttoaineen, ruoan ja kaiken elämiseen liittyvien hyödykkeiden hintojen nousu on historiallisen inflaation myötä alentanut keskivertoperheen ostovoimaa reilusti viimeisen kolmen vuoden aikana. Amerikkalaiselle, työnteolla itseään elättävälle keskiluokalle Joe Bidenin ja hänen puolueensa talous- ja yhteiskuntapolitiikka on ollut myrkkyä koko hänen hallintonsa ajan. Tämä tulee näkymään vaaliuurnilla. Se, mitä dollarilla saa marketissa tai bensapumpulla on tavalliselle amerikkalaiselle tärkeä asia osavaltiosta ja puoluekannasta riippumatta.
Toinen huomattava taakka Joe Bidenillä on USA:n eteläraja. Hän jo kampanjansa aikana käytännössä kutsui kaikki tervetulleiksi USA:han ja tulijoiden virta etelärajan kautta onkin ollut historiallinen. Sitä myötä myös huumeet ja muu rikollisuus ovat tulijoiden mukana saaneet uudet mittasuhteet. Virkaan astuessaan Biden ensi töikseen kumosi Meksikon kanssa tehdyn sopimuksen tulijoiden pitämisestä Meksikon puolella hakemuskäsittelyn ajan ja keskeytti raja-aidan rakennuksen jopa niin, että jo maksettujen urakoiden töitä ei tehty loppuun saakka. Yli seitsemän miljoonaa laitonta tulijaa yli 150 eri maasta on tallustellut etelärajan yli Bidenin avoimien ovien politiikan ansiosta. Joulukuussa 2023 tehtiin historian ennätys – USA:n etelärajan yli käveli 300.000 laitonta maahantulijaa. Ihmisiä on siirrelty eri puolille liittovaltiota ja tulijoiden aiheuttamat erilaiset ongelmat asukasyhteisöille tulevat näkymään vaalituurnilla.
USA:n Demokraattipuolue on tällä hetkellä erittäin huolestunut tulevista presidentinvaaleista. Kongressivaaleissa Republikaanit saivat enemmistön. Nyt näyttää siltä, että myös presidentinvaaleissa käy huonosti. Puolueen eliitti onkin jahdannut Republikaanien ykkösehdokasta erilaisin oikeustoimin. Viimeisin reaktio on ollut muutaman osavaltion demokraattipuolueelle myönteisen tuomioistuimen päätös, että Trump ei voi osallistua vaaleihin. Demokratia on vain tyhjä sana, kun vasemmisto pitää kiinni vallastaan. USA:n liittovaltion korkein oikeus joutuu perumaan näitä päätöksiä.
USA:n presidentinvaalit tulevat olemaan varsinainen mediatapahtuma monella tapaa. Joe Biden ei ole seuraava presidentti. Mielenkiintoista tulee olemaan se, kasvaako Nikki Halleyn suosio matkan varrella tarpeeksi haastamaan Donald Trump. Seuraava presidentti nimittäin joka tapauksessa tulee Republikaanipuolueesta.