Jännittävät vaalit tulossa | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

Nyt käytävät kesäkuiset parlamentin vaalit ovat poikkeuksellisen tärkeät. Etukäteisarvailut ovat siihen suuntaan, että laitaoikeisto menestyisi vaaleissa. Ehkäpä siksi meilläkin ehdolle on asettunut ennalta ajatellen merkille pantava määrä jo eduskuntavaaleissakin läpimenneitä, kyseistä suuntaa kannattavia ja vastustavia ehdokkaita.

 

Toinen syy voi olla se, että nykyisenä nopealiikkeisen julkisuuden aikana, jos ehdokas tai puolue meinaa politiikassa pärjätä tulee olla ehdolla lähes kaikissa vaaleissa kirkollisvaaleista alkaen.

 

Eurovaaleilla on sellainenkin seuraus, jota yleensä ei muisteta, paitsi aktiivin puolueväen piirissä. Ehdokkaana on koko joukko istuvia kansanedustajia, jotka nostavat omasta eduskuntavaalien vaalipiiristään varalla olleista edustajan eduskuntaan joko tuuraajaksi tai vaalikauden loppuun asti.

 

Ehdokasasettelu ei ole vielä täysin valmis, mutta katsotaanpa millaisen muutoksen eduskunta kokisi, jos parlamentista luopujien tilalle valittaisiin eduskuntaan valittuja. Kansanedustajat valitaan vaalipiireistä, mutta eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa. Eurovaalituloksen seurauksena eduskuntaan parlamentin nousseen sijaan nousee parlamentaarikon oman vaalipiirin ja vaaliliiton varasijalla oleva tai ehkäpä joskus useampikin.

 

Tietysti voi käydä niinkin, että ehdokkaana oleva parlamentaarikko ei saa riittävästi ääniä uusiakseen paikkansa, mutta se on sitten toinen tarina, ikä vaikuta nykyiseen eduskuntaan, ellei ole parlamenttipaikansa jättävä ole myös kansanedustaja. Tuuraajan kausi ei päättyy, mutta kokemusta on tullut.

 

Europarlamenttiin pääseminen edellyttää melkoisia ääniharavan ominaisuuksia, pelkästään omalta eduskuntavaalin vaalipiiriltä kertyvät äänet eivät paikkaa takaa, kun vaalipiirinä on koko maa.

 

Suomi saa parlamenttiin nyt viisitoista edustajaa. Kokoomuksella on nyt kolme edustajaa, joista Petri Sarvamaa siirtyy toisiin tehtäviin. Kansanedustajista tarjolla ovat Aura Salla Helsinki, Pekka Toveri. Susanne Päivärinta Uusimaa ja Ville Kaunisto Kaakkois-Suomi.

 

Vihreiden europarlamentti ryhmän Ville Niinistö haluaa jatkaa, mutta Heidi Hautala ja Alviina Alametsä eivät. Kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Atte Harjanne Helsinki ja Maria Ohisalo Helsinki.

 

Keskustaa parlamentissa edustavat Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen. Katainen on edelleen ehdolla mutta Pekkarinen ei. Kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Katri Kulmuni Lappi ja Mika Lintilä Vaasa.

 

Perussuomalaisten kansanedustajista ehdokkuuksista parlamenttiin pyrkijöistä ei ole pulaa. Nykyisistä parlamentaarikoista Teuvo Hakkarainen ei näytä puolueen listalle päätyvän ja eduskuntaan palanneen Laura Huhtasaaren sijalle tulleesta Pirkko Ruohonen-Lernerin ehdokkuudesta ei ole tietoa. Kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Sebastian Tynkkynen Oulun vaalipiiri Ari Koponen Uusimaa, Sanna Antikainen Savo-Karjala, Mauri Peltokangas Vaasa ja Vilhelm Junnila Varsinais-Suomi.

 

Sosialidemokraateista Miapetra Kumpula-Natri palaa eduskuntaan, mutta Eero Heinäluoma pyrkii parlamentissa jatkoon. Kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Maria Guzenina Uusimaa, Suna Kymäläinen Kaakkois-Suomi ja Ville Merinen Pirkanmaa.

 

Ruotsalaista kansanpuoluetta edustava Nils Torvalds jättää parlamentin. Kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Eva Biaudet Helsinki ja Anna-Maja Henriksson Vaasa,.

Vasemmistoliiton Silvia Modig ei jatka parlamentissa. Kansanedustajista ehdolle on asettunut Merja Kyllönen.

 

Peli on vielä avoin, sillä ehdokaslistat on jätettävä vasta 30.4 kello 16.00. Moni vielä tuumiskelee, sanotaan vaikkapa kansanedustajista Li Andersson ja mikseipä yllätysnimi eduskunnan ulkopuolelta kuten Jenni Haukio, jos nyt heppatyttöjen uutistoimistoa on uskominen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *