Ihmisen aiheuttama lämpeneminen tuskin peittoaa tulevaa aurinkominimiä
Tulevasta aurinkominimistä on veikkailtu Daltonin minimin kaltaista, eli ei mitään voimakasta notkahdusta vielä auringon toiminnassa.
No se notkahdus jää nähtäväksi, ja tuleeko mitään notkahdusta lämpötiloissa, koska tällä kertaa antropogeeninen lämpeneminen on vaikuttamassa.
”Johdanto
Aurinko näyttää pitkäaikaisia vaihteluita, joiden mittakaava vaihtelee useista vuosikymmenistä muutamaan vuosituhanteen1, 2 dekadaalisen perussyklin lisäksi ja tuo toisinaan aktiivisuuteensa syviä minimejä, jotka kestävät useita vuosikymmeniä tai jopa yli vuosisadan3. Tiedot hiili-14:stä puiden renkaissa tai beryllium-10:stä jääytimissä paljastavat, että aurinko oli aiheuttanut viisi tällaista syvää minimiä kuluneen vuosituhannen aikana (kuva 1a). Auringon ja heliosfäärin magneettikentän suojaamat galaktiset kosmiset säteet tuottavat hiili-14:ää tai beryllium-10:tä; siksi niiden tuotantonopeudet heijastavat auringon aktiivisuuden vaihteluita. Auringon suurminimien syvyys ja kesto vaihtelevat kussakin tapahtumassa, ja yksi suurimmista tapahtumista on Maunderin minimi, joka tapahtui 1600-1700-luvun vaihteessa (kuva 1).”
https://www.nature.com/articles/s41598-021-84830-5
Suomessa ilmasto on jo viilentynyt. Kaikki tulivat huomaamaan runsaan lumentulon viime talvena, vaikka talvi olikin suhteellisen leuto. Keväät tulevat myöhemmin. Tämäkin kevät on useita viikkoja myöhässä siitä, mihin totuttiin viime vuosikymmeninä, kun oli moderni aurinkomaksimi ja AMO+PDO -syklit olivat huipussaan.
Tulevan aurinkominimin aikana voimme vihdoin myös päästä empiirisesti selville CO2:n maapalloa lämmittävästä vaikutuksesta. Tietenkin pitää myös huomioida AMO+PDO -sylien tulevat laskevat vaiheet. 1980 ja -90 luvuilla AMO+PDO -syklit olivat vaikuttamassa lämpötiloja nostavasti.