HUS:n oudot henkilösuojainten suorahankintaperusteet? | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

THL poisti maskisuosituksen 14.4.2022. Vain kuukausi sen jälkeen, kun HUS oli tehnyt 850 000€ arvoisen maskihankinnan kiireellisyysperusteella yhtiön kanssa, jonka puuhamiehistä on uutisoitu laajasti vuosien ajan sekä Suomen että Viron mediassa.

Miten vuonna 2022 on voitu tehdä maskihankintoja kiireellisenä suorahankintana?

Laitetaanpa tähän aikajanaa lähdelinkkeineen taustoista:

13.12.2019 Suomen kuvalehti, toimittaja Jarno Liski:

Viron historian suurinta teollista investointia lupaava liikemies ilmoitti ylinopeussakon saadessaan olevansa työtön ja tuloton.

17.4.2020 Iltasanomat (Sarmaste – maski-case)

”Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikaupoista aloitetaan esitutkinta, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

 

2.6.2020 Suomen kuvalehti, toimittaja Jarno Liski, otsikolla:”Kotimaista suojaintuotantoa lupaava liikemies edisti kuplaksi osoittautunutta miljardin metanolihanketta Virossa”

SJT-Investment Group Oy sopi huhtikuussa 2020 myyvänsä yliopistosairaanhoitopiireille hengityssuojaimia, joita yhtiö alkaisi valmistaa Suomessa. Yhtiö on luvannut valmistaa tänä vuonna kaksi miljoonaa hengityssuojainta, joista ensimmäisten on määrä valmistua kesäkuun aikana.

Vielä toukokuun alussa yhtiö toimi aputoiminimellä Pohjolan Laatukatot. Vuonna 2016 lähetetyssä lehdistötiedotteessa yhtiön omistajana esiintyy Juha Mikkonen ja hänen vaimonsa. Yhtiön nykyinen omistaja Jari Nurminen on Mikkosen vaimon isä.

 

STMn tekemat henkilonsuojainten kieltopaatokset 2021 loka-joulukuu (sivulla 2/5)

6.10.2021 Sosiaali- ja terveysministeriö on kieltänyt 6.10.2021 antamallaan päätöksellä VN/9277/2021
SJT-Investment Group Oy:tä luovuttamasta markkinoille tai käyttöön hengityksensuojainta JedX Medcare FFP2, josta puuttuu CE-merkinnän jäljestä ilmoitetun laitoksen tunnusnumero ja merkintä R tai NR. 

 

13.2.2022 Ennakkoilmoitus suorahankinnasta on vastaanotettu Hilmaan 11.2.2022 ja julkaistu Hilmassa 13.2.2022 klo 10:15.

Hankintalaissa säädettyjä yleisiä tai nopeutettuja määräaikoja ei voida noudattaa, sillä tämänhetkinen pandemiatilanne edellyttää hankinnan tekemistä tilanteessa, joka vaatii nopeaa toimintaa hankintayksiköstä riippumattomasta ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

 

16.3.2022 Jälki-ilmoitus on julkaistu Hilmassa 16.3.2022.

Toimittajan nimi ja osoite

Yritys- ja yhteisötunnus
267559-7

Virallinen nimi
SJT-Investment Group Oy

 

Sopimuksen tekemisen päivämäärä
28.2.2022

Sopimuksen nimi

HUS 090-2022 FFP2 Hengityssuojaimet suorahankinta

Sopimuksen / osan kokonaisarvo

850 000 EUR

Sopimus on tehty toimittajista muodostuvan ryhmittymän kanssa

Ei

Hankinnan lyhyt kuvausLyhyt kuvaus

Hankinnan kohteena 0,5 – 1 miljonaa FFP2-hengityssuojainta (JEDx FFP2 NR Folder type with Head loops).

Hankinnan tarkoituksena on turvata FFP2-hengityssuojainten saatavuus ja tehtävä hankinta tulee täydentämään HUSin sopimustoimittajien hengityssuojainten toimituksia.

 

Jedx vävy-appi-kaksikko kuvineen, josta mm. Jarno Liski on uutisoinut, löytyy Jedx sivuilta heti ensimmäisenä.

 

ZECKIT Luotettava kumppani – pikatarkastuksen mukaan yhtiön toimialaksi on ilmoitettu ”Huolinta ja rahtaus”. Vastuuvakuutuksesta ei ole tietoa.

 

Myös Kaupparekisterin YTJ – rekisteritietojen mukaan yhtiön toimiala on ”Huolinta ja rahtaus (52291)”

 

Virre rekisterin mukaan yhtiö on käyttänyt myös nimeä Suomen Jalometallitukku SJT Oy.

 

 

JEDX hengityssuojaimia valmistavan yhtiön virallinen toimiala on siis huolinta ja rahtaus.

Yhtiö mainostaa kuitenkin sivustollaan erikoistuneensa hengityssuojaimiin?

Me JedX:llä olemme erikoistuneet hengityssuojaimiin. Olemme olemassa, jotta ihmiset voisivat hengittää turvallisesti. Taataksemme erinomaisen suojan, valitsemme korkealaatuisimmat materiaalit. Olemme suunnitelleet omat tuotteemme ja tuotantomenetelmämme mahdollisimman turvalliseksi. JedX-hengityssuojaimet kehitetään ja valmistetaan Suomessa omassa tarkoitukseen rakennetussa tuotantolaitoksessamme.

 

JEDX hengityssuojaimia valmistava yhtiö kertoo sivustollaan myös

Hengityssuojaimiamme testataan kahdessa akkreditoidussa eurooppalaisessa laboratoriossa ja teemme yhteistyötä VTT:n kanssa tutkimuksessa, kehityksessä ja laadunvalvonnassa.

JEDX hengityssuojaimia valmistava SJT-Investment Group Oy antaa sivustollaan ymmärtää, että hengityssuojaimet olisivat testattu Suomessa

Tuotteemme ovat testattu Suomessa sekä suomalaisten yleisurheilijoiden että suomalaisten amerikkalaisjalkapalloilijoiden toimesta.

SJT-Investment Group Oy:llä on myös aputoiminimellään Facebook sivu, jossa se lähinnä toivottelee hyvää itsenäisyyspäivää ja joulua.

SJT-Investment Group Oy käyttää sivustollaan Suomalaisen työn liiton myöntämää lipputunnusta.

Suomalaisen työn liiton sivustolta löytyykin tieto, mutta toimialaksi on ilmoitettu ”TUKKUKAUPPA (PL. MOOTTORIAJONEUVOJEN JA MOOTTORIPYÖRIEN KAUPPA)”

 

SJT-Investment Group Oy antaa sivustollaan ymmärtää, että JEDX henkilösuojaimet valmistetaan Suomessa

Suojaimemme on kehitetty ja valmistettu Suomessa, korkeimpien laatustandardien mukaisesti.

 

SJT-Investment Group Oy:n osoite on kuitenkin tavallisessa varastorakennuksessa

 

Köysikuja 1, 01640 Vantaa osoitteesta toimisto ja varastotilaa vuokraa Tuloskiinteistöt Oy

Köysikuja 1 osoitteesta löytyy valokuvia myös ML Real Estate internetsivuilta.

 

No niin, palataanpa takaisin HUS:n kiireelliseen hankintailmoitukseen

Korona pandemia ja hengityssuojainten lisätarve on ollut tiedossa jo vuodesta 2020.

Miten HUS on voinut perustella suorahankintaa vuonna 2022 kiirellä, kun suojaintarve oli todistettavasti tiedossa jo vuonna 2020?

Onko kukaan koskaan tehnyt tarkastuksia SJT-Investment Group Oy:n toimitiloihin, että täyttääkö tilat terveysviranomaisten vaatimukset?

 

Valmistetaanko hengitystilat vuokratussa toimistotilassa vai varastohallissa? Onko toimijoilla riittävä koulutus terveydenhuollon käyttöön tarkoitetujen hengityssuojainten tuotantoon?

 

Kun valmistajaksi ilmoitetun toimialana on tukkukauppa pl. moottoriajoneuvojen kauppa, sekä huolinta ja rahtaus, niin kuka valvoo että tuotanto, tuotantotilat ja lopputuotteet täyttävät terveydenhuollon hygieniakriteerit?

 

Joka tapauksessa mielenkiinnon herättää kysymys kiireellisyysperusteesta HUS:n suorahankintailmoituksessa vuonna 2022, kun yleinen maski- ja hengityssuojaintarve on todettu jo vuonna 2020 ja kyseessä on HUS:n toiminnoissa tarvittava normaali työ- ja potilasturvallisuudessa käytettävä henkilösuojain.

 

Epäselväksi jää myös onko JEDX henkilösuojaimet valmistettu moottoripyöräkerhossa, vai lastauslaiturilla?

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *