Helsingin pörssi, kolmen vuoden tilinpäätös

0
omx_pi24-400x169.png
Tarjouksia:

Kolme vuotta sitten Suomen talous meni kohtuullisesti. Pahimman koronakriisin uskottiin olevan ohi ja pörssi kiipesi kohti tähänastisia huippujaan. Huiput saavutettiin syyskuussa 2021. Tuolloin Helsingin pörssin hintaindeksi kiipesi 13.000 pisteen paremmalle puolelle (6.9.2021 indeksi 13.453).

Tuosta lähti lasku, jota kesti kolme vuotta. Lokakuussa 2023 päädyttiin alimpaan lukemaan 8.977. Laskua tuli siis 33%. Lokakuusta kurssit ovat toipuneet pistelukuun 9890 eli noin 10%.

Hintaindeksi ei huomio osinkoja. Osingot huomioiva OMX Helsinki Cap tuottoindeksi on nyt melko tarkkaan samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten.

Katsotaanpa sitten muutamia Helsingin pörssin yhtiöitä.

Parhaiten yhtiöistä on menestynyt kolmen vuoden aikana aiempien vuosien surkimus Lindex Group (entinen Stockmann), joka on saanut taloutensa kuntoon. Nousua pitää kuitenkin tarkastella sitä taustaa vasten, että osakekurssi oli kymmenen vuotta sitten noin 11 euroa kun se nyt on 3,15. Alimmillaan kurssi oli vuonna 2020 noin 0,75. Pohjalta saadaan suuria nousuprosentteja. Kolmessa vuodessa Lindex on noussut 167%.

Kolmen vuoden kehityksessä esiin nousee myös Incap (+86%) ja Wärtsilä (68%). Wärtsilä on hyötynyt merkittävästi laivan moottorien muuntamisesta käyttämään nestekaasuapolttoaineita ja uusien monikäyttövoimaloiden rakennusbuumista. Wärtsilän liikevoitto oli vuonna 2021 325 miljoonaa ja tälle vuodelle ennuste on 639 miljoonaa.

Isoja nousijoita on myös pörssistä pois lunastetut Caverion (+67%) ja Uponor (+49%). Oma Säästöpankki (+64%), SSAB (+54%), Cargotec (+40%), Kemira (+34%) Marimekko (+31%), Konecranes (+28%), Harvia (+27%), Nordea (+27%), Ålandsbanken (+27%) ja Vaisala (+20%).

Suhteellisia menestyjiä ovat myös Metso (+18%), Sampo (+13%), Alma Media (+9%) ja UPM (+3%). UPM on hyötynyt merkittävästä energiantuotannosta ja TVO:n omistuksesta suhteessa toimialan muihin yhtiöihin.

Nousijoita kolmen vuoden aikajänteellä on vain 36 kappaletta. Laskijoita Helsingin pörssistä löytyykin peräti 101 kpl.

Merkittävistä yhtiöistä eniten sijoittajille on kolmen vuoden aikajänteellä tuottanut tappioita lähes konkurssitilassa oleva Lehto (-97%) sekä Finnair (-75%). Finnair keräsi sijoittajilta viime vuonna yli 500 miljoonaa ja nyt yhtiön arvo on 625 miljoonaa, eli ”vanha” Finnair on nykykurssilla lähes arvoton. Finnairin kurssikehitys on aika outo siihen nähden, että vuosina 2021 ja 2022 yhtiö oli hyvin tappiollinen, mutta tälle vuodelle on ennusteissa 184 miljoonan liikevoitto.

Suuria laskijoita on edelleen Verkkokauppa (-73%) ja Nokian Renkaat (-70%). Nokian Renkaat menetti pilkkahintaan suurimman tehtaansa Venäjälle, mutta lisäkapasiteetti Nokialla ja uusi tehdas Romaniassa pitäisi paikata kapasiteettiongelman parissa vuodessa.

Yli kuudenkymmenen prosentin arvon laskuja on nähty niin ikään HK Scanissa (-68%), SRV:sssä (-67%), Sitowisessa (-66%) sekä Remedyssä (-60%). Melkein samoihin laskulukemiin ovat päätyneet myös Rapala (-60%), YIT (-59%), Kamux (-57%) ja Sanoma (-52%).

Poimitaan näistä tarkasteluun Sitowise, jonka liikevoitto putosi vuoden 2021 tasolta noin kolmanneksella, mutta jonka liikevoitto ennusteiden mukaan nousisi jo ensi vuonna yli vertailutason. Myös Sanoman osalta liikevoiton lasku on ollut huomattavasti kurssilaskua maltillisempaa.

Myös Enento (Asiakastieto), Anora (Koskenkorvan valmistaja) ja Raisio ovat menettäneet arvoaan noin puolet, paljon tulostaan enemmän.

Fortum on menettänyt arvoaan lähes puolet, mikä on hieman liikevoittomenetystä enemmän. Fortumin osalta kurssilaskua selittää myös kertaluonteiset arvonalennustappiot Venäjältä ja Saksasta.

Edelleen yli kolmanneksen arvostaan ovat menettäneet Neste, Ponsse, Kone, Olvi, Kojamo, Telia ja Lassila Tikanoja. Kojamon vuokrausliiketoiminta on ollut koko ajan kannattavaa, mutta arvonalennukset asunnoista ovat syöneet omaa pääomaa yli 300 miljoonaa. Kojamo arvostetaan tällä hetkellä noin 68% arvoiseksi suhteessa omaan pääomaansa.

Kesko, Terveystalo ja Pihlajalinna ovat halventuneet noin kolmanneksella. Terveysyhtiöitä painaa soteratkaisu, joka jätti yksityisen terveydenhuollon ratkaisun ulkopuolelle. Keskon osalta lasku johtuu pääosin arvostuskertoimien laskusta: liikevoitto on alentunut vain noin 10%.

Yli kahdenkymmenen prosentin arvon laskijoita ovat myös mm.  Outokumpu, Tieto Evry ja Tokmanni. Metsäyhtiöt Stora Enso ja Metsä Board ovat laskeneet hieman alle 20%.

Nokian lasku on ollut kolmessa vuodessa 7%.

Nousuvaraa?

Helsingin pörssi on monestakin syystä ollut verrokkimaita huonompi. Metsäteollisuus on kärsinyt rakentamisen hiljenemisestä (sahojen osalta), hintojen laskusta, mitä ei olla pystytty siirtämään raaka-aineisiin sekä asiakkaiden varastojen purkamisesta. Monien yhtiöiden arvostukset olivat myös turhan korkeita lähtötilanteessa.

Pääsääntöisesti kurssilaskut ovat vastanneet liiketoiminnan heikkenemistä, mutta jyrkemmässä kulmassa. Tässä on syynä ollut myös korkojen nousu. Korkeammat korot alentavat oman pääoman tuottoja ja vähentävät tulevaisuuden kassavirtojen diskontattua arvoa tämän päivän rahassa. Silti arvostuskertoimet ovat keskimäärin laskeneet ihan kohtuullisille tasoille.

Analyytikkojen tavoitehintojen ”nousuvara” vuodeksi:

  • Nokia (21 analyytikkoa) 23%
  • Neste (21 analyytikkoa) 37%
  • Sampo (17 analyytikkoa) 9%
  • Nordea (13 analyytikkoa) 20%
  • Kone (23 analyytikkoa) 11%
  • Fortum (16 analyytikkoa) 9%
  • Valmet (7) 14%
  • Cargotec (5) 8%
  • Konecranes (6) 9%
  • Metso (15) 1%
  • UPM (14) 7%
  • Stora (14) -3%
  • Metsä Board (5) 1%
  • Elisa (19) 11%
  • Telia (21) 7%
  • Nokian Renkaat (12) -11%
  • Anora (3) 16%
  • Enento (4) 41%
  • QT Group (5) 9%

 

 

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *