Hallituksen päivitettävä selkeä rasismitunnusmerkistö ja sanktiointiperusteet nykypäivään yli vaalikausien kestävästi

0
picture-173755-3d17e5dd2683ad8be046d8ff51204b1a.jpg
Tarjouksia:

UUDEN SUOMEN kokenut ja oivaltava Venäjä-asiantuntija Jarmo Koponen julkaisi tänään laadukkaan blogin nimeltä Rasismi. Siitä syntyi otsikon ajatus jatkopohdintaan ja hallitustyön kehityskohteeksi: mitä konkreettista ja rakentavaa voidaan ehdottaa hallitukselle, joka kaipaa parannusta maakuvan hallintaan viestinnällisesti ja samaan aikaan haluaa, että työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi asiallinen syy.

Maakuvaamme kehitysnäkymiä ja kansalaisten luottamusta työelämän oikeuskäytäntöihin varmaan parantaisi, jos hallitus pystyisi esittämään suunnitelman paljon tunteita herättävän rasismi-käsitteen yksilöivästä määrittelystä sekä sen ilmenemien tarpeelliseksi katsottavasta sanktioimisesta yhteiskunnassa. Kirkon mukaan rasismi on aina syntiä, nyt kaivataan myös maallisen esivallan selkeitä ja ennakoitavia kantoja.

Nythän on ollut niin, että kunkin hallituskauden aikana on käytännössä jaettu eri viranomaistasoilla kriteereiltään epäverrannollisia ja kenties yhteisökulttuurisia tai mutu-tuntumaankin pohjautuvia jonkinlaisen ’yleisen oikeuskäsityksen’ mukaisia päätöksiä ja tuomioita rasismiperusteisiin liittyvissä tapauksissa. Jopa itänaapurin määrittämiä rasismikriteerejä on käytetty Suomen hallinnossa, ja toisaalta kai myös länsinaapurin linjauksia myötäileviä, kun oma linja on ollut hakusessa ja ilmeisen häilyvä.

KOPOSEN taiten kirjoitetussa blogissa käsitellään asioita yhden sanan otsikkoa laajemmin (ja rajatummin) muun muassa hallituksen viestinnällisiä päätöksiä ja näiden mahdollisia ulkopoliittisia vaikutuksia tai jopa kytkentöjä ja vaikutusta maakuvaamme:
Epämääräiset esitykset Venäjän vaikutuksesta Suomen sisäpolitiikkaan ovat omiaan sotkemaan ihmisten ajatuksia ministereittemme kyvystä hoitaa maan asioita.
Fasistinen ja rasistinen Venäjä pitää tuntea,” Koponen toteaa ja myös otsikoi yhden blogikappaleen: Epäsuorasti poliitikkoihin vaikutetaan ainahttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarmokoponen/rasismi-2/

Koponen ottaa esiin myös monen mielestä nolosti takellellen aloittaneen hallituksen kaikesta huolimatta etenevätkin uudistukset. Esimerkkinä hän mainitsee, että ”Petteri Orpon (kok.) hallitus haluaa, että työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi asiallinen syy.”

RASISTISEN mielipiteen toistuvan erittäin kärkevän ilmaisemisen ja rasistisesti loukkaavan ja syrjivän käyttäytymisen työyhteisössä voisi käsittääkseni kuvitella olevan legitiimi ’asiallinen syy’ ja nyky-yhteiskunnallisesti ajatellen yleisesti hyväksyttävä peruste työ- tai virkasuhteen purkamiselle.

Tällöin kuitenkin rasismin ja rasistisuuden kriteeristö tulisi määritellä aiempia linjauksia tarkemmin. Näin päästäisiin jonkinasteiseen ylikabinettikautiseen kansallisen jatkuvuuden harmoniaan ja jokanelivuotinen kriisichattaily ja kesäloman keskeytysriski vähenisi. Tulevaisuudessa täten vältettäisiin poliittisten suhdanteiden aiheuttama häilyvyys käsitetasolla ja keikkuvuus käytänteissä tyyliin ”liittyi edellisen hallituksen rasisminvastaiseen toimintaohjelmaan ja oli tarkoitus poistaa hallituskauden vaihtuessa”.

Koposen blogin eräässä kommentissa valaistaan rasismikäsitelinjausten konjunktuurikytkennäistä haittailmiötä liki samanikäisellä esimerkillä kuin Riikka Purran vanhemmat kohutwiitit: Vuonna 2009 elettiin aikaa, jolloin melko yleisen käsityksen mukaan Venäjä ei ollut uhka vaan mahdollisuus. Kun tämä ei erään keskusviraston virkamiehen mielestä ollut täysin totta varsinkaan vuoden 2008 Georgian sodan ja Tallinnan Pronssisoturipatsas-kriisin valossa ja hän lisäksi kirjoitti talon keskustelufoorumille Neuvostoliiton miehittäneen Suomen alueita 1940 ja 1944, hän sai kirjoituskiellon ja lopulta potkut. Kirjallisena ilmeisen epäasiallisena perusteena pääjohtajan allekirjoittamassa sensuuriasiakirjassa mainittiin venäläisvastainen rasistinen kirjoittelu, kuin suoraan erään desanttidosentin tai Venäjän historiakomission tuutista.

Voiko Suomessa tällaisen historiallisen totuuden kertominen olla rangaistavaa ja vieläpä rasismia? Jarmo Koposenkin maininta ”fasistinen ja rasistinen Venäjä pitää tuntea” olisi näin venäläisvastaista rasismia ja potkujen peruste.

HYVÄ OLISI, jos meillä olisi poliittisten puolueiden ja virkamieskunnan kesken riittävä yhteisymmärrys rasismin määrittelyä ja sanktiokäytänteitä koskien, jottei ainakaan keskusvirastotasolla enää koskaan kenenkään mieleen tulisi soveltaa ei-uhkaavankaan naapurimaan käytänteitä sellaisenaan kuten ko. casessa, jossa kesti puoli vuotta ennen kuin edes  jonkinmoinen anteeksipyyntö saatiin kirjattua.
Ks. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarmokoponen/rasismi-2/#comment-3938003

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *