Euroopan pikkuvaltiot päihittävät Suomen lomien pituudessa
Otsikossa mainituissa maissa työntekijät kuuluvat maailman kymmenen kärkeen työntekijöiden lomien pituudessa. Suomi ja moni muu Euroopan maa tulevat loma-ajassa kaksi viikkoa näiden pikkuvaltioiden perässä.
Iltalehden tekemä kymmenen kärjen listaus on kaikkinensa mielenkiintoista luettavaa. Kymmenen kärjessä on seitsemän Afrikan ja Aasian maata. Mitä kehitysmaita?
Top 10 palkalliset lomapäivät
Iran 53
San Marino 46
Jemen 45
Andorra 44
Bhutan 44
Bahrain 44
Togo 43
Niger 43
Madagaskar 43
Monaco 42
Suomessa kuuluu tämän tästä valituksia siitä kuinka ammattiliitot ovat poliittisen vasemmiston avustamana ”kiristäneet” työntekijöille kohtuuttomia etuuksia. Silloin kun kuuluu vuosilomien pituudessa (keskimäärin 31 päivää) jonnekin keskikastiin, ei voida puhua erityisen tehokkaasta edunvalvonnasta ainakaan lomien kohdalla.
Amerikan mantereella on taas aivan omanlaisensa kulttuuri työelämässä. Siellä sovitaan paikallisesti työnantajan kanssa asioista, ja lomaa voi saada nolla päivää tai enemmän. Työmarkkina-asema varmaan auttaa lomien pituudesta neuvoteltaessa. Esimerkiksi virkamiesten asema ei ole markkinoilla kaksinen, koska 15 prosenttia heistä ei saa yhtään lomaa.
Palkallista äitiysvapaata oli työnantajilta saanut noin kolmannes synnyttäjistä, mutta osuus vaihtelee vuosittain koska edusta päätetään joka tapauksessa erikseen. Jos aikoo saada lapsen ilman ansionmenetyksiä, on silloin vain toivottava että synnytys osuu työvuorojen väliseen aikaan.
Paikallinen sopiminen on meilläkin työnantajapuolen märkä uni, johon se saa tukea poliittiselta oikeistolta. Pian saamme nähdä ja kuulla mitä murusia rakenteilla oleva hallitus aikoo hakata irti nykyisistä käytännöistä niin lomien kuin muidenkin työmarkkina-asioiden suhteen.
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/d9b7da8b-b213-4a53-9e9b-6b67a91fb971