Ei vain yksi koulu, vaan kokonaisuus ja kuntatalous

0
picture-2753-d4713213e640f0d58640a8a15ebe7a06.jpg
Tarjouksia:

Valtuuston päätösvaltaan kuulu tehdä verkko- ja talouspäätökset. Monet päätökset on tehty useita vuosia sitten ja nyt on alkanut nousemaan tietoa yksittäisistä investointikohteista, joiden hinta on pääsääntöisesti tuplaantunut. Syitä tähän on varmasti monia. On kuitenkin rehellistä ja vastuullista myöntää, että jos alamme hyväksymään investointiohjelman alkupään kohteiden uusia kohonneita talousarvioita sellaisenaan, emme yksinkertaisesti voi rakentaa kaikkea sitä, mitä olemme suunnitelleet ja jo päättäneet.

Tehty investointisuunnitelma on perusteltu, mutta jotta se voidaan toteuttaa edes lähimainkaan sellaisenaan, on jokaisesta kohteesta tarkasteltava mahdollisuuksia pienentää tai uudelleen yhdistellä. Vähemmällä on saatava enemmän! Kokonaisuuskuva kattaen kaikki verkot on nyt viimeistään oltava mukana, kun kuntatalouden kertynyt ylijäämä on pyöreä nolla. 

Kokoomus esitti, että ennen lopullista päätöksentekoa selvitetään ja vertaillaan, voisiko Marjoniemen 1000 lapsen koulukeskuksen asemasta Urheilupuistoon sijoitettu yläkoulu ja Kaunisnurmelle päiväkoti, alakoulu ja sairaalakoulun ratkaisut olla taloudellisesti ja toiminnallisesti parempi ratkaisu. Aihe on ollut niin viranhaltijoiden kuin ryhmien tiedossa jo aiemmin, eikä keskustelu kenenkään osalta käynnistynyt lukijapalstalla.

Me Kokoomuksessa kyllä ymmärrämme aiheuttamamme tuohtumuksen ja on selvää, että mikäli uusi koulu rakennetaan päätösten mukaisesti Marjoniemeen, on se monella tapaa helpoin ratkaisu. Mutta on rehellisyyden nimessä uskallettava keskustella niistä kysymyksistä, jotka ovat vielä lähes kokonaan selvittämättä.

Tuhannen lapsen koulurakennuksen rakentaminen ilman asianmukaisia liikuntatiloja on selkeä puute suunnittelussa. Urheilupuistoon suunniteltu, mahdollinen monitoimihalli, uimahalli tai muut liikuntapaikat, ovat liian kaukana päivittäisten liikuntatuntien kannalta katsottuna. Siirtyminen suorituspaikoille ja takaisin vie yksinkertaisesti liian paljon aikaa ja on turvallisuusriski.

Tämän logistisen ongelman ratkaisuksi ei riitä, että ” Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma on parhaillaan päivityksessä ja siinä on mukana myös uusien koulujen ja monitoimitalojen liikenteelliset kehittämistarpeet”. Tämä on munkkilatinaa ja ei todellisuudessa tarkoita mitään tai ratkaise yhtään ongelmaa.

Kun kaupunkistrategisesti olemme päättäneet satsata Urheilupuistoon, niin päätöksen tulisi myös kattaa käyttäjät. Jos tämä ei riitä kysymykseksi, niin päivittynyt 60 miljoonan hintalappu antaa mielestämme lopullisen perusteen keskustella vielä uudestaan.

Lasten ja nuorten hyvinvointi on myös Kokoomuksen ajattelussa päällimmäisenä. Laadukkaat palvelut ja luottamus omaan kotikaupunkiin syntyy kestävän talouden pohjalta. Uskomme, että näin tärkeä asia kuin 350 miljoonan investointisuunnitelma ja sen useiden kymmenien vuosien vaikutukset, kestää vielä yhden rakentavan keskustelun asian ympärillä. Valtuutetutkin ansaitsevat saada tietää, mikä on investointisuunnitelman ja sen käyttötalousvaikutusten lopullinen hintalappu tällä hetkellä.

Kirjoitus on kokoomuslaisten vastaus yleisönosaston keskusteluun investoinneista ja niiden kestävyydestä/ Jari Larikka.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *