Digipalvelusäädös sananvapautta kaventamassa | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

Noin puolet globaalista verkkoliikenteestä kulkee kuuden teknologiayhtiön ja niiden tytäryhtiöiden kautta. Vallan keskittyminen on kasvattanut sääntelypainetta maailmalla ja Euroopassa, jossa siihen on taivuttu säätämällä tämä säädös.

Sosiaalinen media suodattaa, poimii ja poistaa sisältöä konemaisesti. Maksimoi käyttäjien mielenkiinnon ja koukuttaa heidät palveluun. Tämän vuoksi digipalvelusäädös ei koske yksittäisiä julkaisuja, vaan suurten somealustojen ”digitaalista infrastruktuuria”.

Keväällä 2023 nimettiin säädöksen kohteena olevat ”erittäin suuret verkkoalustat”. Lista koostuu kaikkien tuntemista alustoista, kuten Facebookista, IG:stä, TikTokista, YouTubesta, LinkedInistä, Wikipediasta ja X:stä. Listan pituuden ja siinä mainittujen yritysten markkina-aseman vuoksi sääntely koskee käytännössä kaikkia suuria alustoja ja vaikuttaa jokaiseen sosiaalisen median käyttäjään.

Digipalvelusäädös on Euroopan komission mukaan keino poistaa ja kannustaa poistamaan verkon laitonta aineistoa. ”Täysin kunnioittaen sananvapautta”, komissio on perään rauhoitellut. Tähän tulee kuitenkin suhtautua kriittisesti. Sananvapautta on nimittäin oikeus paitsi ilmaista myös vastaanottaa tietoa. Jos julkaisuja poistetaan viranomaispainostuksen vuoksi, tämä oikeus luonnollisesti kaventuu.

Digipalvelusäädös edellyttää, että alusta luo moderointimallin, jossa käyttäjä voi liputtaa toisen selvästi laittoman julkaisun. Tämän jälkeen sen tulee ryhtyä hiljennys- tai poistotoimiin. Alustat ovat pitkään moderoineet vapaaehtoisesti, mutta nyt passiivisuudella alusta voi menettää oikeuden vedota vastuuvapaussäännöksiin.

Säädöksen mukaan sisältö on poistettava, jos sen laittomuus on ”ilmeistä maallikolle”. Teknologiayritys, joka tulkitsee tätä ilmaisua sananvapausmyönteisesti, ottaa asiassa tietoisen riskin. On turvallisempaa olettaa sisältö kielletyksi, jos se on liputettu. Tekoälyn erottaessa liputetut julkaisut muusta sisällöstä on siksi syytä olettaa, että puhdistus painottuu tiukempaan sensuuriin kuin mitä myöhemmin esimerkiksi tuomioistuin edellyttäisi. Tämän vuoksi säädös todella kaventaa sananvapautta.

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *