ChatGPT koulussa: Vastuullinen käyttö ja oppimisen suojaaminen

0
maxresdefault.jpg
Tarjouksia:

ChatGPT-tekstigeneraattorit ovat erittäin tehokkaita työkaluja, mutta niitä on käytettävä harkiten ja vastuullisesti. On huolestuttavaa, että oppilaat voivat käyttää ChatGPT:tä väärin kouluissa esimerkiksi plagioinnin tai harjoitustöiden tekemiseen. Tämä voi vaarantaa heidän oppimisensa ja johtaa epärehellisiin toimintatapoihin.

On tärkeää, että koulut ja opettajat varoittavat oppilaita ChatGPT:n käytön riskeistä ja kannustavat heitä käyttämään tekstigeneraattoria vain tieteellisen tutkimuksen ja kirjoitustaitojen harjoitteluun. Opettajien tulisi myös opettaa oppilaille, miten plagiointi voidaan tunnistaa ja välttää.

Lisäksi koulut voisivat harkita käyttää plagiointitarkistusohjelmia, jotka voivat havaita kopioinnin ja auttaa opettajia tunnistamaan epärehelliset toimintatavat.

On myös tärkeää kannustaa oppilaita kehittämään omaa ajatteluaan ja kirjoitustaitoaan. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi tarjoamalla erilaisia kirjoitusharjoituksia ja keskusteluja, jotka rohkaisevat oppilaita ajattelemaan itse ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan.

Kokonaisuudessaan ChatGPT on erittäin hyödyllinen työkalu, mutta sen käyttö koulussa on käsiteltävä huolellisesti ja vastuullisesti. Opettajien ja koulujen on tehtävä kaikkensa varmistaakseen, että oppilaat käyttävät tekstigeneraattoria oikein ja että he oppivat arvostamaan omaa ajatteluaan ja kirjoitustaitoaan.

PS. Kirjoitus on kommentti Ylen artikkeliin Googlea taitavampi tekoäly voi ajaa oppilaitokset pulaan – ”Viidessä minuutissa minulla oli kiitettävä vastaus”, sanoo yllättynyt opettaja. Koko yllä oleva teksti on generoitu ChatGTP-generaattorilla itsellään pyynnöllä: ”Kirjoita mielipidekirjoitus, joka varoittaa siitä, miten oppilaat voivat käyttää ChatGPT:tä väärin kouluissa. Kirjoituksessa tulee pohtia ongelmaan ratkaisuja.” Pyysin heti sen jälkeen: ”Keksi mielipidekirjoitukselle otsikko”, johon generaattori vastasi ensin: ”ChatGPT:n käytön riskeistä koulussa – miten varmistaa vastuullinen käyttö ja suojella oppilaiden oppimista”. Pyysin: ”Tee otsikosta lyhyempi”, mistä päästiin ylläolevaan otsikkoon. Ei mennyt kuin minuutti, sitten copy-paste, plus päälle viisi minuuttia tämän jälkikommentin kirjoittamiseen. Blogikirjoittaminen on mennyt helpoksi kuin heinänteko!

Kirjoittaja on ex-tekoälytutkija, joka on aivan äimänkäkenä mihin maailma on mennyt vain 15 vuodessa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *