Ajattelun vääristymät vaikuttavat päätöksenteossa | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Adobe_Express_20230611_0759520_1-1024x1024.png
Tarjouksia:

Tuomas Raivio (HS 27.7 vieraskynä) peräänkuuluttaa vihreän siirtymään liittyvien hankkeiden parempaa viestintään ja kuinka eri tahojen pitäisi paremmin varautua niihin liittyviin vastustamiseen.

Tekstissään hän viittaa talousnobelisti Daniel Kahnemaniin, joka on tutkinut tätä ilmiötä ja tuonut esiin, kuinka ajatteluumme vaikuttavat erilaiset tekijät voivat vääristää tiedon käsittelyä.

Ajattelumme vääristymät ovat kognitiivisia harhoja, jotka vääristävät tapaamme hahmottaa ja tulkita tietoa. Ne ovat kuin mielen oikopolkuja, jotka auttavat meitä tekemään nopeita päätöksiä, mutta voivat samalla johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Kahneman ja hänen kollegansa Amos Tversky ovat osoittaneet, että nämä vääristymät ovat systemaattisia ja ennustettavia¹.

Kuinka voimme torjua ajattelumme vääristymiä?

Olen ollut valtuustossa päättämässä kaavamuutoksia ja uusia kaavoituksia ymmärrän päätöksentekijänä miten erilaisten hankkeisiin liittyvät kaavaprosessit toimivat. Kaavoitukseen kuuluu asukkaiden kuuleminen ja pyrkimys aitoon vuorovaikutukseen viranhaltijoiden sekä hankkeen edustajien kanssa. Toki myös valitusoikeus kuuluu meidän lainsäädännön piiriin ja hyvä niin. Mutta tämä valitusoikeus mahdollisuus mahdollistaa hankkeiden viivästyttämisen myös peloista ja tietämättömyydestä johtuvista syistä. Raivio näkee tässä hankkeiden organisaatioiden ennakoiva avoin tiedottaminen, jota pitää kehittää siihen liittyvien toimijoiden osalta.

Yksi monista syistä voi siis olla ajattelumme vääristymät, joita vielä voidaan ruokkia somen ja median välityksellä. Näihin sortuminen koskettaa myös päätöksentekijöitä. Toki osin myös tarkoituksella nostattamalla populismin avulla omaa tai puolueen kannatusta.

Ajattelumme vääristymien tunnistaminen on ensimmäinen askel niiden vaikutusten vähentämiseksi. Kun tiedostamme, että mielemme saattaa tehdä oikopolkuja, voimme tietoisesti pyrkiä haastamaan ja tarkistamaan ajatuksiamme. Tässä muutamia ideoita, joita voisi hyödyntää päätöksentekojamme pohjaksi:

– **Kyseenalaista oletuksesi**: Kun teet päätöksiä, kysy itseltäsi, perustuuko päätöksesi faktoihin vai oletuksiin.

– **Hae vastakkaisia näkökulmia**: Aktiivisesti etsi tietoa, joka haastaa ennakkokäsityksesi.

– **Käytä strukturoituja päätöksentekomenetelmiä**: Esimerkiksi päätösmatriisit voivat auttaa arvioimaan vaihtoehtoja objektiivisemmin.

Ajattelumme vääristymät ovat luonnollinen osa ihmisen ajattelua, mutta niiden vaikutusten ymmärtäminen ja hallitseminen voi parantaa päätöksentekoa merkittävästi. Daniel Kahnemanin tutkimukset tarjoavat arvokkaita näkemyksiä siitä, kuinka voimme tulla tietoisemmiksi ajattelumme sudenkuopista ja tehdä parempia päätöksiä.

 

(1) Psykologi Daniel Kahneman osoitti sijoittajan ajatteluvääristymät. https://www.salkunrakentaja.fi/2024/07/daniel-kahneman-sijoittaja/.

Ajatusvääristymien tunnistaminen | Mielenterveystalo.fi. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/sosiaalisen-jannittamisen-omahoito-ohjelma/6-ajatusvaaristymien-tunnistaminen.

Daniel Kahneman: psykologin ja kirjailijan elämäkerta – Mielen Ihmeet. https://mielenihmeet.fi/daniel-kahneman-nobel-palkitun-psykologin-kirjailijan-elamakerta/.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *