Aaltola ja Tuomioja – nykyisyyden ja menneen kohtaaminen

0
7AE4DA0B-A9C6-4635-AA01-82D0BA41FF1B-766x1024.jpeg
Tarjouksia:

Tänään 10.2.2023 Ylen Aamu TV
alkoi 53-vuotiaan kansainvälisen politiikan dosentti, Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja politiikantutkija Mika Aaltolan ja 76-vuotiaan poliittisen historian dosentti, ekonomi, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan yhteishaastattelulla, mikä ei varmaankaan ollut toimittaja Anna Lehmusveden helpoimpia työtehtäviä.
Tuomioja oli edellisenä päivänä haukkunut Aaltolaa politikoinnista, kun Aaltola Tuomiojan tulkinnan mukaan oli Turkista palattuaan Eduskunnan alaisen Ulkopoliittisen instituutin johtajana ohjeistanut politiikkoja esittämään Turkille Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä tarvittaessa erikseen eikä yhdessä Ruotsin kanssa. Filosofian tohtori, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-Aho oli muutama päivä aikaisemmin esittänyt julkista keskustelua samasta asiasta.
Kärsiikö Tuomioja valikoivasta kuulemattomuudesta, kun hän ei maininnut Halla-Ahon ehdotuksesta mitään? Vai elääkö Tuomioja mielessään niitä aikoja, jolloin hän toimi Isänmaamme ulkoministerinä ja piteli kaikkia ulkopoliitikan lankoja käsissään?

Haastattelun alkutunnelma oli kireä eikä Tuomioja katsonut kertaakaan Aaltolaan, joka pääsi ensimmäisenä ääneen. Toimittaja Lehmusvesi oli kieli keskellä suuta puhuessaan Tuomiojalle. Yhteishaastattelun loppupuolella tunnelma parani, ja Tuomioja katsoi muutaman kerran Aaltolaankin, jolla ei ollut missään vaiheessa vaikeuksia katsoa ja kohdata Tuomiojaa. Toimittaja Lehmusvesi antoi taitavasti viimeisen puheenvuoron Tuomiojalle, joka puhui varmasti ja vakuuttavasti oman näkemyksensä oikeellisuutta hetkeäkään epäilemättä.

Aaltola totesi, että tässä vaiheessa ei ole varmuutta, esitettiinkö hänelle vakavissaan vai pelin hengessä useamman hänen tapaamansa turkkilaisen kollegan suulla, että Suomen kannattaisi korostaa Turkille hakevansa Natoon Ruotsista erillään, koska Turkilla ei ollut mitään epäilyjä Suomen politiikan uhkaamattomuudesta Turkille, vaan tällaiset epäilyt kohdistuivat ainoastaan Ruotsiin.

Tuomioja puolestaan totesi Turkin selvästi pelaavan omaan pussiinsa pitkittämällä Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Natoon, mihin peliin ei Tuomiojan mukaan pidä missään nimessä lähteä, vaan pitää tiukasti kiinni siitä, että Suomi ja Ruotsi hakevat alkuperäisen suunnitelman mukaan yhdessä ja rinta rinnan Natoon.

Tuomiojaa kuunnellessa nousi mieleen ulkoministeri Ahti Karjalaisen legendaarinen toteamus: ”Ennustaminen, erityisesti tulevaisuuden, on vaikeaa.”

Seppo Mäkinen
LKT

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *