Floridan suomalaiset Lake Worthissa USA:ssa
Olen mietiskellyt, miksi suomalaisia on muuttanut 1860-luvulta alkaen Amerikkaan, kun Suomi kuului osana Venäjään Suomen suuriruhtinaskuntaan. Silloin 1860-luvulla ihmeteltiin myös tätä samaa asiaa, miksi suomalaisia lähtee Amerikkaan (Yhdysvaltoihin ja Kanadaan) suurina joukkoina, kun perhe ja vaimo jäi monesti tänne Suomeen silloin ja monista Suomeen jääneistä Amerikan leskistä tuli yhteiskunnalle ongelmia, koska perheen elättäjä ja puoliso lähti Amerikkaan (siihen aikaan vaimon paikka oli enimmäkseen kotona lasten kanssa), eikä osa muistanut puolisoaan ja perhettään ja saattoi vielä avioitua Amerikassa uudestaan. Minunkin isäni äidin Mannisen suvusta Alavudelta muutti paljon sukulaisia 1900-luvun alussa Yhdysvaltoihin, koska perheet olivat silloin suuria ja venhempien lapsien piti lähteä elantoaan etsimään, jos Suomesta ei löytynyt, niin Yhdysvalloista sitten. Piispa Juho Rud. Koskimies kirjassaan ”Amerikan matka” (WSOY 1925) toteaa, että suomalaisilla oli poikkeukselliseen suuri osuus mielenterveysongelmissa Yhdysvalloissa, sillä hän vieraili Newberryn mielisairaalassa, jossa suomalaisten potilaiden osuus oli 1/3. Nykyään on äärimmäisen vaikea muuttaa Yhdysvaltoihin töihin, eläkepäivä viettämään jne., vaikka Floridan Lake Worthissa asuu paljon eläkeläisiä, mutta siellä on vireää suomalaisten yhdistystoimintaa ymmärtääkseni. Suomalaisia asuu siis paljon Floridan Lake Worthin alueella, jossa olen vieraillut viikon tutustumismatkalla. Tehdäänkö Yhdysvalloissa asioita paljon paremmin, koska se on niin suosittu uutta kotimaata harkitseville.
Floridan alueella ensimmäinen ollut espanjalainen on Juan Ponce de León vuonna 1513. Hän kutsui paikkaa niemeä nimellä ”Pascua florida” sen monien kukkien takia. Hernando de Soto tutki aluetta 1539–1543 etsien turhaan kultaa ja hopeaa. Espanjalaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan 1565. Britit saivat alueen haltuunsa seitsenvuotisen sodan jälkeen 1763. Yhdysvaltain vapaussodan jälkeen se siirtyi uudelleen espanjalaisille 1784.
Florida oli ensin espanjalaisten hallinnassa, mutta se oli myös merkittävä turvapaikka paenneille orjille, koska he olivat siellä laillisesti vapaita. Vuonna 1821 Espanja luovutti Floridan Yhdysvalloille virallisesti. Floridasta tuli territorio ja liittohallinto alkoi poistaa alkuperäisväestöä järjestelmällisesti pakkokeinoin, mikä johti kolmeen seminoli intiaanisotaan (1817–1818, 1835–1842 ja 1855–1858). Nykyään jäljellä on neljä reservaattia. Vuonna 1845 Floridasta tuli Yhdysvaltojen osavaltio. Vuonna 1855 alkoi kolmas seminolisota (1855-1858). Yhdysvaltalaisten tarkoitus oli ajaa seminolit länteen, mutta karkotus epäonnistui. Floridan keskiosissa on seminoli-intiaaniheimon reservaatteja. Koska intiaanit ovat Floridassa alkuperäiskansaa, heidän ei tarvitse maksaa veroja. Heille on annettu myös muita etuoikeuksia kuten rahapelien järjestäminen, kuitenkin vain hallinnoimillaan alueilla.
Seminoleintiaanien kulttuuriin voi tutustua Ah-Tah-Thi-Ki museossa Evergladesissa https://www.ahtahthiki.com/
Floridan yli 200-vuotiseen juutalaiskulttuuriin voi tutustua Jewish Museum of Florida, joka on entinen synagoga https://jmof.fiu.edu/
Elokuva Kirjava satama (To Have and Have Not) on Howard Hawksin ohjaama seikkailuelokuva vuodelta 1944. Elokuvan pääosissa näyttelivät Humprey Bogart ja Lauren Bacall. Elokuvan käsikirjoituksen laati Howard Hawks, ja se perustuu löyhästi Ernest Hemingwayn romaaniin Kirjava satama. Kirjan päähenkilö on tyypillinen Hemingway-sankari salakuljettaja Harry Morgan, joka salakuljettaa rommia, aseita ja ihmisiä Kuubasta Floridaan 1930-luvun laman aikana.
Miamin historia museossa voi tutustua alueen historiaan Espanjan siirtomaaikaan, seminole-intiaanien kulttuuriin jne. https://historymiami.org/
Tallahassee on Floridan osavaltion pääkaupunki. Nykyisen Tallahasseen alkuperäisasukkaita olivat apalacheet ja itse kaupunki on perustettu vuonna 1824 Floridan uudeksi pääkaupungiksi. Floridan pääkaupunkina hallinto muodostaa Tallahasseen talouden kulmakiven. Apalacheet intiaanit harjoittivat maataloutta ja nykyisen Tallahasseen paikalla heitä oli ennen eurooppalaisten saapumista ehkä jopa 30 000. Ensimmäinen eurooppalainen alueella oli espanjalainen Hernando de Soto tutkimusmatkailija vuonna 1539. Nykyinen Tallahasseen nimi viittaakin intiaanien kielellä hylättyihin viljelmiin. Osa intiaaneista jäi kuitenkin alueelle ja espanjalaiset johdattivat heidät kristinuskoon rakennuttaen alueelle useita lähetysasemia. Floridan territoriolla oli kaksi pääkaupunkia, Pensacola ja St. Augustine. Lopulta territoriolle päätettiin valita uusi pääkaupunki näiden kahden pääkaupungin väliltä. Uusi pääkaupunki asetettiin Tallahasseen vuonna 1824. Tallahassee kasvoi nopeasti, mutta toisaalta se tunnettiin myös varsin vaarallisena paikkana jatkuvine puukotuksineen ja tulitaisteluineen. Varhaisia siirtolaisia uhkasivat myös intiaanien hyökkäykset, keltakuume ja hurrikaanit. 1930-luvulla kaupungissa ja sen lähiympäristössä aloitettiin useita rakennushankkeita Franklin D. Rooseveltin New Deal -ohjelman nojalla. Hallinnon kasvavalle virkamiehistölle rakennettiin hotelleja ja kaupunkia maisemoitiin.
Miami on kylpyläkaupunki Atlantin rannikolla Floridassa Yhdysvalloissa. Subtrooppisen ilmastonsa vuoksi Miami on merkittävä matkailukeskus ja lomanviettopaikka. Miami on myös yksi Etelä- ja Keski-Amerikan kaupan tärkeistä keskuksista, ja useat ylikansalliset yritykset ovat perustaneet pääkonttorinsa sinne. Väestöstä puolet on latinalaisamerikkalaista alkuperää. Little Havanna on kuubalaisten asuttama kaupunginosa. Kansainvälinen lentoasema; kone-, elintarvike-, elektroniikka- ja vaatetusteollisuutta. Yliopisto, joka on perustettu 1925 Coral Gablesin esikaupungissa.
Kuubalaisia asuu Etelä-Floridassa etenkin Little Havannassa siitä lähtien, kun pakolaiset Kuubasta saapuivat 1960-luvulla. Alueella Southwest 8th Street on tunnetaan Calle Ocho nimellä myös. Scarface – arpinaama on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut rikoselokuva, jonka on ohjannut Brian De Palma ja käsikirjoittanut Oliver Stone. Elokuva kertoo Al Pacinon esittämästä kuubalaissyntyisestä gangsterista Antonio ’Tony’ Montanasta, joka saapuu Miamiin Yhdysvaltoihin yhdessä kymmenien tuhansien kommunistihallintoa paenneiden maanmiestensä kanssa. Nopean rahan toivossa Montana ja hänen ystävänsä Manolo ”Manny” Ribera löytävät tiensä huumebisnekseen. Häikäilemättömyydellään Montana raivaa nopeasti tiensä huipulle, mutta kasvavan vallan myötä kasvaa myös hänen ahneutensa ja epäluuloisuutensa. Kokaiinin käytöstä johtuva vainoharhaisuus ja keskittymiskyvyn puute sekä inhimillinen ratkaisu koituvat lopulta hänen kohtalokseen. Iso osa Pohjois-Miami on slummialueen maineessa.
Lake Worth on kaupunki eteläisessä Floridassa. Kaupunki kuuluu Palm Beachin piirikuntaan, jossa asukasluku on n. 36 000 vuonna 2009, joista noin 20 000 on suomalaisia. Kaupungissa järjestetään joka vuosi Finlandia-viikko suuren suomalaisväestön tarpeisiin. Lake Worthin alueella on myös Yhdysvaltojen epävirallisesti suurin suomalaisyhteisö. Noin kolme prosenttia kaupungin asukkaista puhuu äidinkielenään suomea. Siellä toimii suomalainen Kotikirkko https://kotikirkkoflorida.com/ Suomalainen Luterilainen kirkko on St. Andrew’s Lutheran Church Lake Worth, FL https://www.standrewsfl.com/
Lake Worthin alueesta 1900-luvun alkuvuosina puhuttiin nimellä Greenacres City, mutta vuonna 1912 alueesta käytettiin nimeä Luceme. Lopulta vuonna 1913 kaupunkia alettiin kutsua Lake Worthiksi. Nimen taustalla on seminoli-intiaanien kanssa käydyissä sodissa kunnostautunut kenraali William J. Worth. Lake Worth on Lappeenrannan kummikaupunki, jossa suomenkielinen toiminta on vilkasta.
Floridan Pohjolais-Seuran tiedote:
https://suomalaisyrityksetfloridassa.wordpress.com/2023/02/13/floridan-pohjalaisyhdistyksen-loppu-ja-alku/
Petri Sarjanen ”Sahara – Palkkasoturi Per Andersson” (revontuli.net 2012), josta lainaus sivulta 195: ”Talven 1997-98 vietin Floridassa, Lake Worth -nimisessä paikassa. Siellä oli kuitenkin liikaa suomalaisia, jotka pettivät toisiaan oikein urakalla. Olen elämässäni tavannut kaikenlaisia ihmisiä ja oppinut suvaitsemaan monenlaista asennetta elämään, mutta koskaan en ole voinut arvostaa ihmisiä, jotka pettävät omiaan.”
Sirpa Aho ”Viidakosta Finntowniin – Suomalaisella sisulla Floridan auringon alla” Aikalaisten kertomuksiin ja lehtiartikkeleihin perustuva dokumentti ja tarina suomalaisten asettumisesta Floridaan, suomalaisten yhteisöjen synnystä, kasvamisesta ja useimpien hajoamisesta ja häviämisestä. Florida on tullut Suomessa tunnetuksi lomanviettäjien ja eläkeläisten paratiisina kiitos 1970–1990-lukujen turistiryntäyksen. Kukapa ei olisi kuullut Lake Worth-Lantanan suomalaisesta yhteisöstä, Finntownista jossa pärjää suomen kielellä, suomalaisista haaleista, leipomoista ja autovuokraamoista, ja vanhoista suomalaisista siirtolaisista jotka ovat isänmaallisempia, kuin kukaan Suomessa, tanssivat tanhuja ja tangoa, leipoivat nisua ja karjalanpiirakoita ja puhuvat vanhoista ajoista. Lake Worth–Lantana ei kuitenkaan ollut ensimmäinen alue Floridassa, minne muodostui suomalainen yhteisö.
Arto Härkönen, Tapani Sopanen ”Voittajan puolella” (RV-kirjat 1987), josta lainaus sivulta 113: ”Arto Bryggare antoi minulle hyvin suomalaisen miehen nimen ja puhelinnumeron: Jorma Puranen, Lake Worth Florida… Arto Bryggare oli sanonut, että Jorma Puranen oli oikea henkilö. Hän osasi junailla asioita niin, että leiristä tulisi paras mahdollinen. Hänellä oli kokemusta, sillä monet suomalaiset huiput olivat harjoitelleet Lake Worthissa… Lake Worthissa oli loistavat kentät ja puistot. Olin nähnyt monenlaisia harjoituspaikkoja urani aikana, mutta tämä oli omaa luokkaansa.”
Olen vieraillut Miamissa, Lake Worthissa, käy katsomassa matkavideo: https://youtu.be/VNpQVUHYDO4?si=A-1d0eBRCTYuRruO
Hannu Vaurula ”Herätä kuolleet – Mies ja sanoma” (Kuva ja Sana 1996), josta lainaus sivulta 137: ”Floridassa sen sijaan suomalaisten turistien ja talvensa Floridassa viettävien suomalaisten määrä sävyttää melko paljon työtä. Talvikautena Floridassa lasketaan olevan suomalaisia yhteensä yli 25 000, kun heitä kesän aikana on ehkä puolet tuosta määrästä. Seurakunnan toiminta pyörii luonnollisesti läpi koko vuoden, mutta on vilkkaimmillaan turistiaikana, erityisesti Suomen talven aikana. Seurakunnassa oli silloin ja nykyäänkin hyvin korkeatasoinen musiikkitoiminta, ylistysmusiikissa on oikeaa amerikkalaista keveyttä, laulu ei laahaa, ja seurakunnan musiikkia haluttiin kuulla mielellään.” Petri Kosonen, joka on ollut myös pastorina Floridassa Lake Worthissa on kirjoittanut kirjan ”Ylistyksen ytimessä” (Aikamedia 2020).
Eija Merilä-Kymäläinen on vaikuttanut Lake Worthissa, katso https://kotikirkkoflorida.com/historia/
Ameriikan raitti vuodelta 1990 on Lauri Törhösen elokuva Antti Tuurin romaanista. Törhösen elokuvassa veropakolaiset pakenevat Floridaan suomalaisten keskuuteen.
Lantana on kaupunki Palm Beachin piirikunnassa Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se on 60 km pohjoiseen Fort Lauderdalesta ja 100 km pohjoiseen Miamista. Tämä kaupunki on osa Miamin suurkaupunkialuetta Etelä-Floridassa. Väkiluku on n. 13.000 ihmistä. Ensimmäiset uudisasukkaat saapuivat alueelle sen jälkeen, kun kongressi hyväksyi vuoden 1842 aseellisen miehityslain Seminole-sotien lopussa presidentti John Tylerin hallinnon aikana. M.B. Lymanin perhe on kaupungin perustamiseen suuri merkitys, koska Lyman saapui perheineen vuonna 1888 ja perusti vuoden sisällä useita yrityksiä, mukaan lukien sekatavaraliikkeen, Indian Trading Postin ja postitoimiston. Postipäällikkönä Lyman nimesi postikonttorin Lantana Pointiksi alueella runsaasti kasvaneiden villi Lantana-kasvien mukaan. Sana Point poistettiin myöhemmin. Yksi muista Lymanin yrityksistä oli Lantana Fish Company. 1900-luvun alussa osterien keräämisestä ja markkinoinnista tuli kaupungin johtava toimiala. Lantanan kaupunki perustettiin 20. heinäkuuta 1921. Toisen maailmansodan jälkeen Lantana, kuten muu Etelä-Florida, koki valtavan rakennusbuumin, joka jatkuu edelleen. Vuodesta 1950 lähtien kaupungissa toimi A. G. Holley -sairaala, joka oli viimeinen vanhoista valtion ylläpitämistä tuberkuloosipotilaiden parantolasta. Laitoksessa hoidettiin noin viittäkymmentä potilasta kerrallaan, niitä, joilla oli taudin vaikein muoto. Laitos purettiin marraskuussa 2014. Lantanassa on trooppinen ilmasto, tarkemmin sanottuna trooppinen sademetsä-ilmasto, sillä sen kuivin kuukausi (helmikuu) on keskimäärin 64,8 mm sadetta, mikä täyttää 60 mm:n vähimmäisstandardin kuivimman kuukauden aikana. Suuri osa vuodesta on lämmintä kuumaan Lantanassa, ja pakkaset ovat erittäin harvinaisia. Kuten Miamin pääkaupunkiseudulle on tyypillistä, Lantanassa on kaksi perusvuodenaikaa, leuto ja kuiva talvi (marraskuusta huhtikuuhun) sekä kuuma ja märkä kesä (toukokuusta lokakuuhun). Päivittäiset ukkoskuurot ovat yleisiä kuumana vuodenaikana, vaikka ne ovat lyhyitä. Lantanan kaupungissa on monia trooppisen kasvillisuuden lajikkeita, jotka voidaan nähdä sen kasveissa, puissa ja kukissa ympäri Etelä-Floridaa ja itse kaupunkia, mukaan lukien sen kaima, lantana-kukka.
Lantanassa sijaitsee Finland house – Suomi talo http://www.suomitalo.com/
Tampa on kaupunki Yhdysvaltain Floridan osavaltion rannikolla. Kaupungin rajoja ovat Tampa Bayn pohjoisranta ja Old Tampa Bayn itäranta. Tampa on Tampa Bayn alueen suurin kaupunki ja Hillsborough Countyn pääkaupunki. Tampa on vuonna 2022 väkiluvultaan n. 400 000. Tampa perustettiin sotilaskeskukseksi 1800-luvulla, kun Fort Brooke perustettiin. Sikariteollisuuden toi kaupunkiin myös Vincente Martinez Ybor, jonka mukaan Ybor City on nimetty. Tampa liitettiin uudelleen kaupungiksi vuonna 1887 sisällissodan jälkeen. Tampan taloutta ohjaavat matkailu, terveydenhuolto, rahoitus, vakuutus, teknologia, rakentaminen ja meriteollisuus. Lahden satama on osavaltion suurin, ja sen taloudellinen vaikutus on yli 15 miljardia dollaria. 1800-luvun lopulta alkaen laittomat bolita-arpajaiset olivat erittäin suosittuja Tampan työväenluokkien keskuudessa, erityisesti Ybor Cityssä. 1920-luvun alussa tämän pienen operaation otti haltuunsa Charlie Wall. Bolita pystyi avoimesti menestymään vain paikallisille avainpoliitikoille ja lainvalvontaviranomaisille myönnettyjen takaiskujen ja lahjuksien ansiosta, ja monet olivat mukana. Bolita-arpajaisista saadut voitot ja kieltoajan bootlegging johtivat useiden järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymien kehittymiseen kaupungissa. Charlie Wall oli ensimmäinen suuri pomo, mutta erilaiset valtataistelut huipentuivat 1950-luvulla sisilialaisen mafioson Santo Trafficante vanhemman ja hänen ryhmänsä hallinnan lujittamiseen. Hänen kuoltuaan vuonna 1954 syöpään, hallinta siirtyi hänen pojalleen Santo Trafficante Jr.:lle, joka solmi liittoutumia perheiden kanssa New Yorkissa ja laajensi valtaansa koko Floridaan ja Batistan aikakauden Kuubaan. Rehottavan ja avoimen korruption aikakausi päättyi 1950-luvulla, kun Estes Kefauverin matkustavat järjestäytyneen rikollisuuden kuulemiset saapuivat kaupunkiin, ja niitä seurasi useiden paikallisten viranomaisten sensaatiomainen väärinkäytösoikeudenkäynti. Vaikka monia hallituksen ja väkijoukon pahimpia rikollisia ei syytetty, oikeudenkäynnit auttoivat lopettamaan laittomuuden tunteen, joka oli vallannut Tampassa vuosikymmeniä.
Rodney Howard-Brown ja hänen vaimonsa Adonica jotka ovat työskennelleet vuodesta 1987 alkaen Amerikassa. He perustivat Revival Ministries Internationalin (RMI:n) ja heillä seurakunta The River Church ja River Bible Isnstitute-raamattukoulu Tampassa. Rodney Howard-Brown on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan ”Pyhän Hengen virrassa, käytännön käsikirja Hengen lahjoista” RMI Finland ry. Kirjassa ”The Coming Revival” 1991 Rodney Howard-Brown kirjoittaa: ”Pyhä Henki vuodatetaan niin valtavan voimallisesti, ettei sellaista ole tällä planeetalla koettu koskaan aikaisemmin”. Rodney Morgan Howard-Browne on eteläafrikkalaissyntyinen amerikkalainen evankelista Tampa Bayn The River -seurakunnan pastori. River-seurakuntaa pidetään sekä helluntailaisena että karismaattisena herätyskokouksilla, joita johtaa Howard-Browne. Katso lisätietoja: https://www.revival.com/
Orlando on kaupunki Floridassa. Kaupungissa asuu noin 300 000 ihmistä. Orlandossa sijaitsee useita suuria teema- ja huvipuistoja. Näistä tunnetuin on Walt Disney World. Suurien teemapuistojen ja niiden ylläpitämän turismin lisäksi kaupunkia työllistävät teknologiateollisuus sekä maatalous, joka keskittyy erityisesti sitrushedelmiin. Orlando on Yhdysvaltojen suosituin turistikohde ja Yhdysvaltojen kansalaisten suurin turistikohde. Turistit ovat noin 90-prosenttisesti yhdysvaltalaisia. Nykyinen Orlandon kaupungin paikalle rakennettiin alun perin Yhdysvaltain intiaanisotien aikana vuonna 1838 linnake nimeltä Fort Gatlin. Vuoteen 1840 mennessä linnakkeen ympärille oli muodostunut kylä, joka sai oman postitoimistonsa 30. toukokuuta 1850. Kylän nimi oli aluksi Jernigan, mutta se vaihdettiin Orlandoksi vuonna 1856. Orlando sai virallisesti kaupungin aseman ja oman kunnallishallinnon vuonna 1875. Orlandon talous perustuu pitkälti teollisuuteen ja turismiin. Kaupungin alueen teollisuus tuottaa tärkeimpinä ilmailu- ja avaruusalan sekä tietokone- ja ohjelmistoalan teknologiaa. Orlandossa tuotetaan myös viihdettä, kuten elokuvia ja televisiotuotantoa. Kaupungin turismin pääkohteina ovat alueen useat suuret teemapuistot. Orlandon muita tunnettuja teemapuistoja ovat SeaWorld ja Universal Orlando Resort, johon kuuluu kaksi huvipuistoa: Islands Of Adventure ja Universal Studios Florida. The Holy Land Experience (HLE) oli kristillinen huvipuisto Orlandossa, Floridassa ja rekisteröity voittoa tavoittelematon yhtiö. HLE piti viikoittain jumalanpalveluksia ja raamattutunteja suurelle yleisölle. HLE:n teemapuisto loi uudelleen muinaisen Jerusalemin kaupungin arkkitehtuurin ja teemat 1. vuosisadan Juudeassa. Holy Land Experiencen omisti Trinity Broadcasting Network. Se suljettiin maaliskuussa 2020.
Toufik Benedictus ”Benny” Hinn (s. 3. joulukuuta 1952) on israelilaissyntyinen amerikkalais-kanadalainen TV-evankelista, joka tunnetaan parhaiten säännöllisistä ”Ihmeristiretkistään”, joita pidetään yleensä stadioneilla suurissa kaupungeissa, jotka ovat lähetettiin myöhemmin maailmanlaajuisesti hänen televisio-ohjelmassaan This Is Your Day. Muuttuessaan Yhdysvaltoihin Hinn matkusti Orlandoon, Floridaan, missä hän perusti Orlando Christian Centerin vuonna 1983. Vuonna 1990 hän käynnisti myös uuden päivittäisen keskusteluohjelman nimeltä This. Is Your Day, joka esittää tähän päivään asti katkelmia ihmeistä Hinn’s Miracle Crusadesista. Vuonna 1999 hän erosi Orlandon kristillisestä keskuksesta siirtäen palvelutyönsä hallinnollisen päämajan Grapevineen, Texasin, Fort Worthin esikaupunkiin, samalla kun hän isännöi This Is Your Day -ohjelmaa televisiostudiosta Orange Countyssa, Kaliforniassa, missä hän nykyään asuu perheensä kanssa. Hänen entinen seurakuntansa nimettiin uudelleen Faith World Churchiksi Clint Brownin johdolla. Benny Hinn on useiden kristillisten kirjojen kirjoittaja. Hänen 30 minuutin tv-ohjelma This Is Your Day on yksi maailman katsotuimmista kristillisistä ohjelmista, ja se on nähty useissa kristillisissä televisioverkoissa, mukaan lukien Trinity Broadcasting Network, Daystar Television Network, Revelation TV, Grace TV, Vision TV, INSP Networks ja The God Channel. Hinn järjestää säännöllisesti ”Miracle Crusades” -herätyskokouksia, joita pidetään urheilustadioneilla suurimmissa kaupungeissa ympäri maailmaa. Kymmenet miljoonat osallistuvat hänen Pyhän Hengen ihmeristeilyihinsä joka vuosi. Hinn kertoo puhuneensa miljardille ihmiselle ristiretkiensä kautta, mukaan lukien ikimuistoiset ristiretket, joihin osallistui 7,3 miljoonaa ihmistä (kolmessa jumalanpalveluksessa) Intiassa. suurin parannuspalvelu kirjatun historian aikana.
Fort Lauderdale on kaupunki Browardin piirikunnassa Miamin suurkaupunkialueella Floridan osavaltiossa. Kaupunkia kutsutaan ”Amerikan Venetsiaksi” sen kanavajärjestelmän johdosta. Alueen ensimmäiset asukkaat olivat seminoli-intiaaneja, jotka saapuivat paikalle 1700-luvulla. Toisen seminolisodan aikana majuri William Lauderdale perusti nykyisen kaupungin paikalle New River -linnakkeen vuonna 1838. Vuonna 1893 nuori ohiolainen nimeltä Frank Stranahan rakensi alueelle talon josta tuli alueen kauppapaikka, postitoimisto ja pankki. Sen ympärille kasvoi asutusta, josta muodostettiin Fort Lauderdalen kaupunki vuonna 1911. Aluksi paikalla oli maatalousyhdyskunta, mutta se on sittemmin kasvanut matkailukaupungiksi.
Pensacola on kaupunki Yhdysvaltain Floridassa. Virallisen arvion mukaan Pensacolan asukasmäärä on n. 53 000. Pensacolan maapinta-ala on 59 km² ja Ilmasto on subtrooppinen. Pensacola oli eurooppalaisten siirtolaisten ensimmäisiä asutuksia Yhdysvalloissa. Espanjalainen Juan Ponce de León saapui alueelle vuonna 1513. Pensacola kaupunki perustettiin vuonna 1559, mutta pysyvä asutus alkoi vuonna 1698, kun linnoitus Fort San Carlos valmistui. Kaupunki historiallisine keskustoineen, museoineen ja monine vuosittaisine tapahtumineen vetää turisteja runsaasti puoleensa. Nykyiselle Pensacolalle taloudellisesti hyvin merkittävän lisän tuo laivaston lentoasema, The Naval Air Station. The Naval Aviation Museumissa on yli viisikymmentä lentokonetta, vanha majakka, taitolentoryhmä, sekä lentokoneiden tukialus. Kaupunki nimettiin aluetta asuttaneen intiaaniheimon mukaan. Siihen viitattiin nimellä ”Panzacola” ensimmäistä kertaa 1686. Pensacolan kaupunki oli 1870-luvulla suomalaisten laivojen tärkein satamapaikka Yhdysvalloissa.
Pastori John Kilpatrick on johtanut jo useampaa herätystä, mm. Pensacolassa Floridassa, joka alkoi isänpäivänä, kun evankelista Steve Hill oli vieraana 1995. Brownsville Revival (tunnetaan myös nimellä Pensacola Outpouring) oli laajalti raportoitu kristillinen herätys helluntailiikkeessä, joka alkoi isänpäivänä 18. kesäkuuta 1995 Brownsville Assembly of Godissa Pensacolassa, Floridassa. Brownsvillen herätysliikkeelle, kuten muillekin kristillisille uskonnollisille herätyksille, ominaispiirteisiin kuuluivat seurakunnan jäsenten väärintekemisten katuminen ja Pyhän Hengen ilmentymisen innoittama kutsu pyhyyteen. Yli neljän miljoonan ihmisen kerrotaan osallistuneen herätyskokouksiin sen alusta vuodesta 1995 noin vuoteen 2000. Herätys alkoi jumalanpalveluksessa koetusta ”voimakkaasta tuulesta”, joka puhalsi kirkon läpi. Tämä kertomus levisi nopeasti helluntailaisyhteisöön. Herätystä käsiteltiin voimakkaasti tiedotusvälineissä kuitenkin, kuten sellaisissa julkaisuissa kuin Time, Newsweek, New York Times ja 60 Minutes ja 20/20.
Evankelista Steve Hill saarnasi viiden vuoden ajan, joka on minun kuudes serkku Geni.com mukaan. Steve Hill ”Herätyksen palo” kirja on suurenmoinen kertomus Pensacolan herätyksestä Brownsville helluntaiseurakunnassa, jonka kustantaja: (Aika Oy 2001)
Nokia Mission järjestämän Herää! -tapahtuman jälkimmäinen tilaisuus on talitioitu kuunneltavaksi, jossa puhujana on ”Pensacolan herättäjä” Steve Hill. Paikka Pikkahalli, Tampere. https://raamattu365.fi/sermon/701
Lakeland, kaupunki Floridan keskiosassa Yhdysvalloissa 50 km Tampasta itään, jossa asuu n. 79 000 as. Sitrushedelmien tuotantoa ja jalostusta.
Key West on kaupunki ja samanniminen saari Floridan osavaltion Florida Keysin saaristossa. Key West on Florida Keysin läntisin paikka. Kaupungin asukasluku on n. 27 000. Ensimmäinen eurooppalainen vierailija Key Westissä oli Juan Ponce de León vuonna 1521. Key West tunnettiin pitkään nimellä Cayo Hueso, joka tarkoittaa luista saarta. Vuonna 1822 Yhdysvaltain laivaston kommodori Matthew Perry nostatti Yhdysvaltain lipun saarelle ja julisti saaren Yhdysvaltain omaisuudeksi. Ernest Hemingwaylla on kotimuseo Key Westissä, jossa hän kirjoitti teoksiaan vuosina 1931-1940 https://www.hemingwayhome.com/
Elokuva Myrskyvaroitus (Key Largo) on John Hustonin ohjaama rikoselokuva vuodelta 1948. Pääosia esittävät Humprey Bogart, Edward G. Robinson ja Lauren Bacalla, Claire Trevor. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Key Largon saarelle Floridan edustalla. Ulkona riehuu troppinen myrsky. Hotellissa roisto ottaa panttivankeja, mutta väsynyt sotaveteraani voisi pelastaa tilanteen
Tarinan lähtökohtana on ollut Maxwell Andersonin näytelmä Key Largo (1939) prologissa ja kahdessa näytöksessä. Näytelmä sijoittui Espanjan sisällissotaan ja reagoi totalitarianismin pahuuteen maailmassa. Päähenkilö, sisällissodan amerikkalainen veteraani nousee lopulta taistelemaan saavuttaen sovituksen. Richard Brooks ideoi käsikirjoitukseen perusmuutokset: toiminta siirrettiin toisen maailman sodan jälkeen, ja pahan edustajasta tehtiin gangsterikuningas. Itse asiassa Brooks ja Huston omaksuivat Andersonin näytelmästä vain osan raameista ja laativat lähes alkuperäisskenaarion omaa vuoropuhelua myöten. Andersonin shakespearinen moraalis-runollis-filosofinen lennokkuus hylättiin.
Opinnäytetöitä:
Lehmuskallio Sandra ”Miami–kohdeoppaan kehitysprosessi CASE: EkiTravels” (Laurea Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto Opinnäytetyö Kesäkuu, 2016)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/114206/lehmuskallio_sandra.pdf?sequence=1
Tea Holmberg ’”Keinutuoliarmeijan’ arkipäivä – Floridan amerikansuomalaiset eläkeläiset n.1950 – 1974” (Turun yliopisto, Pro gradu -tutkielma, 1995).
Minna Sepänmaa ”Uusi kulttuuri, tavat tutuiksi. Uuden kulttuurin haasteet sekä työskentelyyn perehtyminen Floridalaisessa päiväkodissa” (Opinnäytetyö Seinäjoen ammattikorkeakoulu 2012)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/42843/Sepanmaa_Minna.pfd.pdf;jsessionid=6E09AB1289168B48971369B8915E69B7?sequence=1
Mervi Sammalmaa ”Matkaoppaan työ Floridassa” (Opinnäytetyö Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Syyskuu 2010)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/21698/sammalmaa.mervi1.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Kirjallisuutta ja lähteitä:
John Piron ”Florida matkailijan paratiisi” (Helsinki 1989)
Juho Rud. Koskimies ”Amerikan matkalta” (WSOY 1925)
Kimmo Kääriäinen ”Matkassa maailmalla – Kirkon ulkomaalaistyö 1900-luvulla” (Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 83, 2003)
Linkkejä:
https://radio-locator.com/cgi-bin/locate?select=city&city=Lake%20Worth&state=FL