Onko aviopuoliso velvollinen rahoittamaan potilasvahingosta sairastueen puolisonsa sairaanhoidon ja mahdolliset oikeudenkäyntikulut?
Vahinko ei tule kello kaulassa.. (Kuva clip art).
—
Suomessa voimassa oleva laki ajaa tapaturma-, potilas-, laite- ja lääkevahinkopotilaat totaaliseen henkilökohtaiseen taloudelliseen katastrofiin siinä tilanteessa, jos potilas saa omasta vakuutusyhtiöstään tai/ja Potilasvakuutus- tai lääkevahinkovakuutusyhtiöstä epäävän korvauspäätöksen; ja kun hän itse sairastuneena yrittää evättyyn päätökseen hakea muutosta.
Missä tilanteessa edellä kerrotulle yksittäiselle ihmiselle ja tapaturma- tai vahinkopotilaalle yhteiskunta takaa hänen henkilökohtaiseen tarpeeseensa tarvittavan ns. vähimmäistulotason, jolla hän voi kattaa ja hoidattaa esim. potilas- tai lääkevahingosta aiheutuneen sairauden usein todella korkeiksi nousevat hoitokulut – ja etenkin siinä tilanteessa, jossa hänelle on tapaturmasta tai potilasvahingosta aiheutunut työkyvyn ja ansion menetys?
Missä tilanteessa em. potilaalle taataan tämän tapaturma- tai potilasvahinkoasiansa muutoksenhaku- ja oikeudenkäyntimaksut, jos perheen yhteistulot ylittävät ehkä vain hiuskarvan verran oikeusavun saamisen tulorajat?
Aviopuolisoko on silloin vastuussa äkillisesti ja ennalta arvaamatta vammautuneen puolisonsa ehkä jopa kymmeniin tuhansiin euroihin nousevista oikeudenkäyntimaksuista ja -kuluista nykyisten lakien ja perustuslain 6 § mukaan?
—
Tilanteen pohdintaa
Meneekö tilanteessa lopulta em. aviopuolisoiden yhteinen koti ”vasaran alle”?
Jätetäänkö tapaturma-, potilas- tai lääkevahingoista vammautunut potilas kokonaan hoitamatta?
Eroavatko aviopuolisot saadakseen vammautuneelle oikeusapua ja hoitokorvauksia?
Mikä on yhteiskunnan vastuu heikoimmista yksilöistään?
Toteutuuko kansalaisten yhdenvertaisuus?
—
Ks. tänään 13.11.2023 annettu merkittävä KHO:2023:103 -vuosikirjapäätös
–