Hätäkeskuksen suojelusenkelit | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

Soitin ensimmäistä kertaa elämässäni hätänumeroon aprillipäivänä, kun olin pääsiäislomalla Uudellamaalla ja lapseni mummolassa Hämeessä. Yritin saada koko päivän äitiäni kiinni, jotta he tulisivat kanssani sukuloimaan Leila-tädin luokse. Jossain vaiheessa iltapäivää aloin huolestua toden teolla, kun en saanut äitiini enkä lapseeni yhteyttä puhelimella. Äitini oli ollut viimeksi online 0:49 yöllä, ja molempien puhelin tuuttasi normaalisti, kunnes soittoni ohjautui vastaajaan.

Koska pelkäsin, että heille on saattanut sattua jotain, soitin hätänumeroon. Siellä todettiin, että en ole tarpeeksi huolissani, koska en ole ottanut taksia pääkaupunkiseudulta tunnin matkan päähän Hämeeseen. Kerroin että olisin ottanut yhteyttä naapuritalon asukkaisiin, mutta en tiedä heidän nimeään enkä numeroaan. Hätäkeskuksesta kehotettiin soittamaan numerotiedusteluun, josta saisin pelkällä osoitetiedolla naapureiden puhelinnumerot. Pyysin numerotiedustelun numeroa, jonka sainkin hätäkeskuksen päivystäjältä.

Seuraavaksi soitin numerotiedusteluun ja selitin asiani. Siinä vaiheessa kun minulle vastattiin, että puhelinnumeroa ei voida antaa ilman nimitietoa, purskahdin itkuun. Kysyin numerotiedustelulta, että pitäisiköhän minun soittaa uudelleen hätäkeskukseen. Ystävällinen virkailija totesi, että se lienee parasta.

Soitin uudelleen hätäkeskukseen, jossa vastasi eri henkilö puhelimeen. Selitin asiani uudelleen, ja että numerotiedusteluun soittaminen ei tuottanut tulosta. Hätäkeskuksen työntekijä vastasi, että tämä ei ole mikään hätätapaus, joka vaatisi esimerkiksi poliisipartion lähettämistä paikalle. Kysyin puhelimessa, että mitä jos lapseni ja äitini makaavat saunan lattialla häkämyrkytyksen saaneena, ja heidät voisi vielä pelastaa; jos ottaisin nyt taksin mummolaan, niin se saattaisi olla liian myöhäistä.

Häke-virkailija huokaisi ja lupasi hoitaa asian. Odottelin hermostuneena hätäkeskuksen vastauspuhelua, vaikka tiesin mitä todennäköisimmin kaiken olevan hyvin. Hetken päästä sain äidiltäni tekstiviestin: “Hätäkeskus soitti. Ehdin huolestua että sulle on sattunut jotain.” Hän oli unohtanut älä häiritse -tilan päälle. Häke ilmeisesti pystyy soittamaan myös sellaisiin numeroihin, joihin ei tämän takia muutoin saisi yhteyttä.

Hienoa, että asia hoitui noin vartissa. Harmillista, että se oli silti noin monimutkaista: jouduin ehdottamaan kaikille asianosaisille miten asian ehkä voisi parhaiten hoitaa ja miksi. Kaikki eivät siihen kykene, jos ovat suunniltaan huolesta. Onko sinulla vastaavia kokemuksia viranomaistoiminnasta?

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *