Liioittelua | Uusi Suomi Puheenvuoro
Liioittelua on yksi vanhimmista kirjoituksistani Uusi Suomi -lehden blogistina. Aloin kirjoittaa sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon noin 10 vuotta sitten. Juhlat!
Medikalisointi tekee kaikista – ja usein myös turhaan – ihmisen olemukseen liittyvistä asioista lääketieteellisiä asioita, joissa ei välttämättä ole kyseessä lääketieteellinen asia, vaan nimenomaan ihmisen ja ihmislajin olemukseen liittyvä asia. Näin syntyy fakki-idiotismia. Ja myös rahanahneutta.
Toinen yhteiskunnassa vaikuttava huono kehitys on asioiden turha juridisointi. Juridisoinnissa pyritään tekemään oikeusistuinasioita asioista, joissa parempi ja helpompi tie olisi ratkaista asiat sopimusteitse ilman oikeusistuinkäsittelyä. Juridisoinissakin fakki-idiotismi menee usein liian pitkälle. Tunnusomaista on turha syyttely ja syytöksiin suhtautuminen turhan vakavasti. Tosin mitä muutakaan syytösten kohteeksi joutuva voi, kuin suhtautua erittäin vakavasti.
Muitakin vastaavia harhaanjohtavia tai vaarassa harhaan johtavia kehitysvaikutuksia on löydettävissä. Liioittelua alalla kuin alalla. Esimerkkeinä mainittakoon:
- · Monetarismi (rahavallan liioittelu)
- · Artisismi (kaikesta tehdään taidetta)
- · Hyötyliikunta (kun se on liioiteltua)
- · Modismi (muotiliioittelu)
- · Pelihimoyllytys
- · Osakesäästämisvillitys (erityisesti 1990-luvulla)
- · Mökkeilyvillitys
- · Vitamiinien liioittelu
- · Nakuilu (jopa pornoiluun saakka)
- · Urheiluhulluus
- · Sääilmiöiden liiallinen seuranta
- · Matkustelu liiallisena
- · Mainostamisen liioittelu
Ilmiöt ovat usein jopa globaaleja, ei yksinomaan meidän suomalaisten tuottamia ilmiöitä. Ilmiöitä syntyy ja niitä kuolee. Välillä olisi varmaankin hillitsevä suhtautuminen ja toppuuttelu tarpeen joidenkin liioittelujen suhteen
Monetarismista on tullut niin tuttu ilmiö, että tavalliset kansalaiset eivät enää osaa sitä
kyseenalaistaa ollenkaan. Jos heidän olisi noin sata vuotta sitten väitetty puhuvan rahavallasta kuin nykyään puhuvat, ei moni olisi voinut itsestään sellaista uskoa— ”hyvästä ihmisestä sentään”.
Lisään edellä olevaan luetteloon vielä uutisoinninmerkityksenliioittelun sekä tieteenmerkityksenliioittelun. Ihmisten on nykyisin vaikeaa uskoa mihinkään
totenakaan pitämäänsä asiaan ennen kuin se on todistettu tai uutisoitu.
19.12.2023 TK
Liioittelua on yksi ensimmäisistä Puheenvuoro-palstalla julkaisemiani blogikirjoituksia. Olin kymmenen vuotta sitten käyttänyt sanaa monetarismi tarkoittamaan rahavallan liioittelua. Sittemmin vuosien mittaan olen todennut, että luultavasti rahavaltaa liioitellaan rahan (kiertämässä olevan rahan) vähäisyyden ja puutteen vuoksi. Yksinkertaisesti rahaa ei riitä kaikille ansioituneillekaan. Rahasta on tullut liian keskeinen aihe. Raha peittää alleen tärkeitä aiheita, joita rahan ja rahoituksen avulla olisi syytä kannustaa.
Vuosien mittaan olen kerryttänyt jaksoja Mittausvirhe-kirjoituksiini, jotka käsittelevät yleistä suhtautumista tieteeseen ja sen vaikutusta yhteiskunnassa. Samoin Pankit palveluksessa -kirjoitukset ja Kerrostuneet markkinat -kirjoitukset saivat useita jaksoja. Näitä kirjoituksia voi löytää hakutoiminnalla Uusi Suomi -lehden blogipalstoilla.
Kansantaloudesta, rahoitustoiminnasta ja rahasta olen kirjoittanut usein. Siitä puhe, mistä puute -pitää paikkansa.
Eräinä avainkirjoituksinani pidän kirjoituksia Taiteilijan ideapussi ja Elämän pelikortit. Niissä johdattelen lukijan ajattelemaan, että palkkayhteiskunnassa palkka ei ole kaikkien oikeus. Palkkapolitiikan ulkopuolelle jäävät pienyrittäjät, kotirouvat, perheen äidit, taiteilijat, freelancerit, urheilijat, rikkaat ihmiset. Palkanmaksunpiiriin ei siis mahdu, jos on erittäin lahjakas ihminen. Ei auta lakkoilu, ei mikään. Hyvässä yhteiskunnassa tämäkin meitä kaikkia koskeva asiantila on mahdollista paremmaksi tehdä.
12.2.2023 Tarja Kaltiomaa