Verotuksen ja sosiaaliturvan kannustettava työntekoon
Suomi on yhdessä asiassa maailman kärkeä. Missään muualla maailmassa verotus ja tulonsiirrot eivät tasaa tuloeroja yhtä paljon kuin Suomessa. Tuloerojen tasaamisella on toki yhteiskuntarauhaa ja mahdollisuuden tasa-arvoa edistävä vaikutus, jotka ovat hyviä asioita. Silloin ollaan kuitenkin menty liian pitkälle, kun työ ei kannata suhteessa sosiaaliturvaan tai lisätöiden tekeminen ei juuri jätä enempää tekijälleen käteen.
Otetaan esimerkkejä arkielämästä:
Kari on keskituloinen ammattimies metallialan yrityksessä. Kun hänelle tarjotaan viikonlopuksi ylitöitä, niin hän maksaa saamastaan lisätulosta 49,5% veroa. Hän joutuu siis miettimään onko tarjous ylitöistä riittävän houkutteleva vai haluaako hän mieluummin viettää aikansa perheen kanssa.
Minttu on kolmen lapsen äiti, joka toimii yläkoululla matematiikan lehtorina. Koulussa avautuu apulaisrehtorin paikka. Mintulla on pätevyys hakea virkaa, mutta hän huomaa, että korkean verotuksen jälkeen uudesta työstä jää vain muutama satanen kuussa enemmän käteen. Haluaako Minttu ottaa vastuulleen apulaisrehtorin murheet, kun perheen tulot eivät merkittävästi nouse?
Jonna on työtön yksinhuoltaja, jolla on kaksi lasta. Hän asuu pk-seudulla. Hänelle olisi tarjolla kokoaikatyötä kaupan alalta. Kun Jonna laskee palkasta käteen jäävän tulon, vähentää siitä nykyisen työttömyyskorvauksensa, pienentyvän asumistuen ja nousevat päivähoitomaksut, sekä huomioi liikkumisen kustannuksen kodin ja työpaikan välillä, niin Jonna huomaa, että hänelle jää käytännössä vain kymppejä kuussa enemmän käteen kuin työttömänä ja arjen hoitamisesta tulee huomattavasti vaikeampaa.
Adam Smith määritteli v. 1776 ”näkymättömän käden” periaatteen. Se tarkoittaa, että kun jokainen pyrkii työllään parantamaan omaa asemaansa, niin seurauksena on, että koko yhteiskunta hyötyy. Näkymättömän käden ajatus pätee edelleen. Yhteiskunnan tulee olla sellainen, että ihmisen kannattaa oman taloudellisen etunsa vuoksi opiskella, edetä uralla, tehdä lisä- ja ylitöitä sekä käydä töissä sosiaaliturvalla elämisen sijasta.
Kokoomus haluaa laskea työn verotuksen tasoa kaikissa tuloluokissa ja muuttaa sosiaaliturvaa, erityisesti ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja asumistukea, jotta kaikkien ihmisten kannattaisi yrittää parantaa omaa elintasoaan. Verojen keventäminen tai sosiaaliturvan uudistaminen eivät ole ideologisia tavoitteita, vaan välineitä. Kun näkymätön käsi saadaan toimimaan, niin koko kansantalous kasvaa ja rahaa riittää myös hyvinvointipalveluihin eli koulutukseen, terveydenhoitoon ja sosiaaliturvaan. Nyt nämä palvelut rahoitetaan osittain velkarahalla.
Saa tehdä ja kannattaa tehdä. Siihen rakentuu koko yhteiskunta. Se on toivon viesti.