Rahan alkulähde? | Uusi Suomi Puheenvuoro
”Keskuspankki laskee liikkeeseen rahaa lainaamalla sitä pankeille. Pankit lainaavat sitä edelleen yrityksille ja kotitalouksille.” (*)
Niin minäkin luulin ennenkuin törmäsin v.2017 Ville IIvarisen suosittuun ”Raha”-kirjaan, jossa selitettiin pankkien luovan tilirahaa luotonluonnin yhteydessä. Kas seuraavasti:
Hieman myöhemmin sain lukea prof. Randall Wray:n MMT-kirjasta, että valtiot luovat keskuspankkirahaa kuluttamalla sitä talouteen budjetin mukaisesti. Elikkäs tällätavalla:
”Mystisiä” rahan alkulähteitä ovat siis pankkiluotot ja valtion budjetti.
Lopulta rahaa ja taloutta käsittelevien virhekäsitysten alkulähteeksi paljastui vallitsevana oleva ns. uusklassinen taloustiede (>1850), joka esittää talouden hyödykevaihdantataloutena, jossa raha on yksityisellä sektorilla syntyvä hyödykkeenomainen niukkuusresurssi, jonka saatavuudesta valtioiden esitetään olevan riippuvaisia. Lisäksi rahan nähdään olevan vain pelkkä vaihdannan väline, eli ikäänkuin sen “voiteluaine”, jolla on täysin neutraali vaikutus talouteen.
Todellisuudessa talous ei ole hyödykevaihdantatalous, vaan rahatalous, jossa käytetään velkasuhteista syntyvää rahaa allokoimaan resursseja yksityisiä (pankit) ja julkisia (valtio) tarkoituksia varten. Velkaraha on talouden keskeinen ajuri, sen “polttoaine”. Velkasuhteista syntyvää rahaa ei voi suinkaan luoda rajatta: pankkien rahanluontia rajoittaa ensisijaisesti lainsäädäntö ja valtioiden rahanluontia reaalisten resurssien saatavuus.
Rahakysymysten selvittely kannattaa aloittaa Ahokas&Holapan kirjan ”Rahatalous haltuun” kappaleesta ”Mitä raha on?”, jossa selitetään erinomaisesti todellista rahajärjestelmää kuvaava velkarahateoria sekä myös em. kuvitteellinen uusklassinen hyödykerahateoria. Kannattaa lukea myös kirjailija Raimo Pesosen erinomainen versio samasta aiheesta: ”Tarinoita rahasta”.
Englanniksi valtiontalouden toimintaperiaate selviää helpoiten lukemalla Stephanie Keltonin kirja ”The deficit myth”.
Syvällisemmin rahajärjestelmän sekä kansan- ja valtiontalouden toiminta selviää prof. Randall Wrayn tuoreesta kirjasta: ”Making money work for us”.
(*) Suomen Pankin ex-pääjohtajan Erkki Liikasen sitaatti Iivarisen ”Raha”-kirjassa, s.64
Kuva: Suomen Pankki, J.Rutanen