AI tai suomeksi tekoäly kytkeytyy jatkossa entistä vahvemmin internetin hakukoneisiin
Mielenkiintoista tekoälyn käyttö netin hakukoneissa, vaikka itse ihmettelen juurikin ydinkysymystä, että mistä ja miten tekoälypohjainen hakukone tunnistaa oikean tiedon. Esimerkiksi oma yksityiselämä voisi olla monelle mielenkiintoinen asia sosiaalisen median käyttäjänä ja itse olen kannattanut jo vuosia sitä, että tekoäly voisi laskea eri kavereille pientä korvausta vastaan luotettavuusarvioita, koska senhän sosiaaliseen mediaan kytketty tekoäly voisi helposti tehdä.
Entä jos kysyisin joskus Microsoftin tekoälyä hyödyntävältä Bing hakukoneelta jotain muuta kuin yleistä tietoa, niin eikö silloin ole vaarana, että sosiaalisen median käyttäjien tietosuoja kärsii? Itse luotan tavallaan Googlen hakuun, koska se antaa ihan hyvän katsauksen ajankohtaisista asioista ja jopa tiedeartikkeleista. Joskus tylsyyttäni olen testaillut Googlen hakutoimintoa, mutta eipä se mitään suoraa ole itselleni kertonut vihjailevista kysymyksistäni huolimatta.
Ehkä Googlen haussa kaipaisi enemmän luotettavuutta ja näyttöön perustuvia tuloksia, vaikka käsitykseni mukaan Googlen haku antaa yksilöllisesti vastauksia painottaen kaikille sen käyttäjille riippuen käyttäjien omasta selaushistoriasta jne. Esimerkiksi jos olen klikannut Google hauissa joskus auki vauva.fi foorumin, niin sitten kyseinen foorumi voi nousta yllättäen ylös täysin tietopohjaisissakin hakukyselyissä. Sekin voisi olla mielenkiintoista, jos hakualgoritmeja avattaisiin ja hakutulosten pisteytys perusteltaisiin meille hakukoneiden käyttäjille.
Tieteellisesti ensin parhaan tiedon kertonut artikkeli pitäisi nousta aina ylös, eikä kopiot kyseisestä parhaasta tiedosta, ellei kyseistä tietoa ole voitu päivittää jotenkin.
Hesarin artikkelin oleellinen pointti:
”TEKSTIÄ tuottavan tekoälyn kehittäjillä on selätettävänään vielä yksi suuri ongelma: tekoäly ei tiedä, milloin se ei tiedä jotain asiaa.”
Tekoäly voi mullistaa pian verkon hakukoneet – Talous | HS.fi