Nato eskaloi konfliktia – EU:n yhtenäisyys horjuu

0
Tarjouksia:

Sodan kauhut. Kuvituskuva

Keväällä 2022 euroopan alankojen kuohunnassa otti sotilasliitto Nato selkeän ja yksimielisen kannan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lausui ettei Nato ole yhteenoton osapuoli eikä aio sekaantua tapahtumiin. Sittemmin retoriikka on koventunut. Sunnuntaina 8.1.2023 julkaisi Iltalehti pääsihteerin haastattelun jossa Norjan ykkös alfa-uros lausui ”Nato maiden” vastaavan venäjän uhitteluun lisääntyvällä aseavulla.

”Aseet Ukrainalle ovat tie rauhaan” – Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg
Iltalehti 8.1.2023

Suomessakaan ei olla asehurmoksessa pysytelty hiljaa. Kun euroopassa virisi keskustelua Leopard 2 taistelupanssarivaunujen mahdollisesta lähettämisestä ukrainaan, antoi puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkänen (kokoomus) henkilökohtaisen lausunnon jossa esitti kiinnostuksestaan lähettää myös suomen leopard panssarivaunuja Ukrainaan. Häkkäsen kannanotto on saanut vaikutusvaltaista tukea mm. Pekka Toverilta. Tosiasiallinen fakta kuitenkin on, että kyseiset panssarivaunut ovat tarkoitettu Suomen puolustamiseen eikä Suomen tule aseavulla osallistua vieraiden valtioiden sotiin.

Lopulta saksalaisvaunujen lähettäminen on itse Saksan päätösvallan alla. Saksassa tuki ukrainalle ei saa niin laajaa kansansuosiota kuin suomessa. Kansan tympääntyminen kohonneisiin hintoihin ja talouskurjuuteen heijastuu myös muissa EU maissa asenteisiin pakotteita kohtaan ja tukeen ukrainalle. Erityisen alhaista kannatusta nämä saavat mm. Itävallassa, Italiassa ja Kreikassa kirjoittaa Yle.

Uusimpana käänteenä keskustelussa Ukrainaa pidetään jo naton jäsenenä mikä saa Suomen mahdollisen jäsenyyden näyttäytymään entistä vaarallisemmalta.

Suomen Natojäsenyyden hakeminen on muuttunut kujanjuoksuksi. Haaviston kanssakäyminen Mustanmeren adonis Edoganin kanssa ei ole tuottanut toivottavaa tulosta. Nyt turvatakuita lähdetään hakemaan valtioiden välisin sopimuksin. Ruotsi todennäköisesti näyttää pitkät basaarien terroristikeskustelulle ja jättää natohakemuksen jäihin. Suomen poliitikkojen kielenvärin vaihtuessa voi samalla suomalaisia aseteollisuuden tuotteita lähteä turkkiin. Suomi eikä Ruotsi tarvitse Natoa, mutta Nato haluaa Suomen kuin nälkäinen karhu hunajapesää.

”Nato tarvitsee Suomea enemmän kuin Suomi Natoa”

 

 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *