Olen Helsingissä nähnyt usein vartijoita ihmisten kimpussa – vartijat ovat aggressiivisempia kuin poliisi

0
Tarjouksia:

Vartioiden oikeuksien laajentamisessa tapahtui virhe, koska oikeuksia laajennettiin hallitsemattomasti luomatta alalle soveltumattomien karsitamenettelyä. En oikein jaksa uskoa, että koulutuksen lisäämisellä voidaan muuttaa ihmisten luonteen piirteitä. Toivottavasti poliisin tutkinnassa oleva vartijaväkivalta luo alalle tehokkaan karsintamenettelyn.

Harvoin näen poliisin nujakoivan Helsingin keskustassa. Niinä kertoina kun olen nähnyt, että poliisi on pyydetty paikalle, niin yleensä he keskustelevat henkilöiden kanssa. Vartijoita näkee sitäkin useammin ihmisten kimpussa. He myös tilanteen rauhoituttua käyttävät ylimitoitettuja keinoja. He kohtelevat kovakouraisesti henkilöitä, vaikka henkilö on jo rauhallinen. Vartijoilla on selvästi hermojen hallinnassa ongelmia.

Mediassa paljon julkisuutta saaneen kiinnioton osalta poliisi epäilee huolimattomuuden aiheuttaneen kuolemantapauksen. Tämä tapaus on tänäänkin julkisuudessa käsiteltävänä. Poliisioikeuden dosentti arvostelee vartijoiden toimintaa pitäen sitä ylimitoitettuna. Kiinniotossa näyttää dosentin kannanoton perusteella tapahtuneen useita virheitä. Esimerkiksi käsiraudoissa oleva on kaadettu maahan. Vartioiden määrään nähden voimakeinot ovat olleet ylimitoitettuja. Henkilön kuntoa ei ole seurattu puhuttelemalla häntä.

Tähän samaan kontekstiin liittyy vartijoiden väkivaltakulttuuri, joka oli laajasti juuri mediassa esillä. Siitä kertoivat entiset vartijat ja poliisisin tutkinnassa on vartijoiden tekemiä väkivallan tekoja. Jotkut saattavat ajatella, että joukossa on paljon niitä, jotka ansaitsevat vartijoiden kovakouraisen kohtelun. Sellainen ei kuulu ollenkaan oikeusvaltioon. Jos sellainen olisi sallittua, niin olisi vaikeaa hallita missä sellaisen raja menee.

 

Vartijalauma rauhoittuneen henkilön kimpussa on jo ylimitoitettua toimintaa.

”Hän on pitkään siinä liikkumatta, eli voimankäytönkin näkökulmasta hän on jo rauhoittunut. Rikander kertoo, että ylivoima muuttaa voimankäytön oikeutuksen periaatteita. Rikander kritisoi yleisellä tasolla ihmisen kontrollointia maassa. Hänen mukaansa esimerkiksi pystyssä rautoihin laitettua henkilöä ei ole enää syytä viedä maahan.” (Lähde: Iltalehti)

 

”Provosointia, väkivallan ihailua, rasismia, liiallista voimankäyttöä ja asioiden salailua. Näitä epäkohtia turvallisuusala vilisee, kertoo Iltalehden haastattelema vartija.” (Lähde: Iltalehti)

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *