”harvinainen eläin” – Uusi Suomi Puheenvuoro

0
Tarjouksia:

 Esko Aho on sillä lailla hyvin  oikeassa kuvatessaan itseään ”harvinaiseksi eläimeksi”, mielestäni siksi , että hän on ollut samojen eturyhmien etujen yksinomaisena -”eläimenä”- ajajana koko julkisen toimintansa ajan 80 luvulta saakka -ja onnistuen niissä erittäin hyvin.

Minun ”haaviini ” on tästä Ahon sitkeydestä jäänyt kirkkaimmin elämään metsäteollisuuden etujen ajaminen liikenne infran kehittämisissä , siksi että niissä Ahon ajamat edut ovat täydessä konfliktissa omien hankkeissani suunnittelemien asioiden ja faktojen kanssa, sitten vuoden 2007 jolloin mallisuojasin oman sisävesiliikenne alukseni ja aloin kehittää sen mahdoslsitamaa logistiikka EU tuella.

 

Sisävesiliikenne kehittäminen ja Ahon linjausten välinen linja ero alkaa lähes huomaamatta ,   hänen  pääministeri kaudestaan 1991- (jolloin toteutettiin Saimaan kanavan öljykuljetusten lopettaminen ) –  ja jatkuu  aina  vuoteen 2018 jolloin LVM käytti häntä vision luomisessa eduskunnan vuonna 2021 hyväksymään Liikenne 12 liikennesuunnitelmaan,  jolla mennään liikenteen kehittämisissä niin 2030 kuin 2050 luvuille ellei muutosta tehdä.

 

Aho Lipponen poliittiset liikennetoimet  1991 -2015

Aho omaksui jo 80 luvulla  LVM:ssä tehdyn linjauksen Saimaan alueelle kuljetettavien poltto aineiden laivakuljetuskiellon .  Ahoa   seuraavien pääministerien  Lipposen Vanhasen, Kataisen, Sipilän ja Marinin liikenneministerit toteuttivat tavoitteet käytäntöön suurelta osin  Ahon ja Lipposen konsultteina  koko 2010 luvun lobbaamia  eduskunnan ja LVM:n konsultteina yhteisesti eduskunnan hyväksynnän saaneessa  linjassa jossa Suomeen toteutettiin ns Suomi on Saari liikennemalli.  Tarkoittaa liikennejärjestelmää ,  jossa meriliikenteen avulla tuotetaan ulkomaan kauppa -ja sisämaan liikenne hoidetaan raide ja maantieliikenteillä.  sisävesiliikenne jätettiin ”lapsipuolen” asemaan eli pelkkään Saimaan alueen varaan…. . Jot mm Silloinen merenkulkun kehittämisestä vastuussa oleva MKH arvosteli:

Ainoa särö näihin Aho Lipposen junailemissa  (1997-2022) raide ja maantieliikenne infra  toteuttamishankkeisiin,  joista sisävesiliikenne oli poissa,   tuli vuonna 2015,

jolloin väliaikainen liikenneministeri Risikko edellytti LVM :ää aloittamaan kansainväliset vaikutusarvioinnit liikennejäjestelmä toteuttamisista.

Risikko: Liikenneinvestointien vaikutusarviointi uudistetaan – liikenne- ja viestintäministeriö (lvm.fi)

 

Näitä Risikon vaatimia vaikutus arvioita ei ole tuotettu vieläkään niin,  että arvioitaisiin mitä Suomelle olisi hyötyä ja mitä olisi merkinnyt se  maanteitten raskaan liikenteen volyymien siirtotavoitteen vesille  toteuttaminen , niiden vaiktus Järvi Suomen alueen vientiin tuontiin ja teollisuuden sijoittautumisvaihtoehtoihin ei ole  tutkittu eikä toteutettu vielä 2022 vuoden loppuun mennessä ,

  1. vaikka meillä on noin 8000km valmista sisävesi väylästöä .
  2. vaikka EU tilintarkastustuomioistuin on asiasta antanut selkeän huomautukset vuonna 2015  Press Release Inland Waterways (europa.eu)

 

 

Vuoden 1997 tehdyn TEN_T päätöksen  jälkeen päättäjille on ollut itsestään selvyys että  Suomen sisävesiliikenne tarkoittaa ainoastaan Suomen teollisuuden tavoitteiden mukaisesti  vain ja ainoastaan Saimaan kanavan kautta tapahtuvaa sisävesiliikennettä-

Eli em mukaisesti  ennen 1997 tehdyt suunnitelmat vuoden 1995 EU jäsenneuvotteluihin edellyttivat liikennesuunnittelua,  missä kaikki kotimaan  liikenteen ja liikenne infraa koskevat  valmistavat toimet EU hun  ja mm.  TEN_T . liittymisiin ,joissa  Suomi ehdotti ja pelkän Saimaan sisävesi alueen sisävesiliikenne kehittämisen (= 10% käytettävissä olleista sisävesistä)  mikä sitten toteutettiin kaksi vuotta EUhun liittymisen jälkeen eli vuoden 1997 direktiivissä.-.

TEN_T ja sen jälkeinen vuoden 2011 sovittu liikennestrategia – merkitsee kuitenkin  yhteisiä EU ssa kaikille sovittuja määritelmiä , kuunnitelmia joita toteutetaan mm. EU budjetista tuettuja  kustannuksia tavoitteen : Eurooppalaisen liikenteen  saavutettavuuden toteuttamisesta  Euroopan laajuinen liikenneverkko TEN-T – Väylävirasto (vayla.fi) – ja EU ssa niihin kuuluu sisävesi vaikkei Suomessa sitä mahdutettu mukaan…

Merenkulku Hallitus esitti sitkeästi vielä kymmenen vuotta tehdyn  valtiollisen  TEN_T  suunnittelun vastaisesesti sisävesien kokonaiskäyttöön ottoa kestävän kehityksen liikennettä tavoiteltaessa, eli vielä  vielä vuonna 2008 .  Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi) .)

 

mitkä jätettiin huomiotta, tai ei ihan… MKH lopetettiin vuonna 2010.

+++

 

Metsäteollisuuden etujen huomioimista liikennesuunnittelussa 

 

Ahon komitean lisäksi 

Vuonna 2007 metsäteollisuus sai lisävahvistuksena ”valtion takuuna”  liikenteen metsäteollisuuden tavoittelemassa muodossa siten,  että sisävesien kehittäminen ei tule logistisesti uhkaamaan metsäteollisuuden raide ja rekka liikenteelle rakennettua hankintalogistiikkaa,kun pitäydytään . 2.8-Suomen-Sisävesiliikenne-poliitisia-päätöksiä-ja-kommentteja-vv-2005-2016.pdf (sisavesi.fi)  sivu 6/11

 

Tämä valtion rajaton tuki metsäteollisuuden hankintajärjestelmille testattiin Jyväskylän energian toimesta 2005-2010 . Valtio piti lupauksensa ja metsäteollisuus sai pitää hankinta logistiikan haluamallaan raide ja rekka linjalla. Logistiikka -kasvihuone kaasut hake ja konttiliikenne – Sisävesi.fi (sisavesi.fi) 

 

 

Jyväskylän energia ei saanut metsä raaka aiheen suoria hankinta oikeuksia vaikka yritys oli EU ja kansainväliset yliopisto tutkimukset ja suunnittelut… Ne hävisivät Aho-Lipposen lobbaamalle arktisen raide ja maantieliikenteen yksinomaiselle metsäteollisuuden kehittämistavoitteelle, jopa yhteikunnallinen kannattavuus voitiin ilman vastaväitteitä torpata keskustelupöydältä. LVM:n toimesta

 

Niin valtio sai toimikunnan aikaan jossa yhteiskunnallista kannattavuutta ei ole vaan raide ja maantieliikkenne kehittämistä on jatkettava Jyväskylän energian metsätuotteiden hankinnassa polttoon…

Ahon komiteakin jakoi 200 miljoonaan rahaa puun hankinnan logistiikka kehittämisiin.  Mutta vesiliiekenteen osalta kehitettiin merisatamia niiden mahdollisuuksia vastaanottaa tuonti haketta.

Vuosien 1991-2018 toimet Aho vahvistaa yhdessä Lipposen kanssa toimineensa em tavoitteiden toteuttamisissa Esko Aho ja Paavo Lipponen HS:n mielipidesivulla: Arktinen yhteistyö avaa Suomelle uusia mahdollisuuksia – Mielipide | HS.fi

 

joiden toimien päätösdokumentti oli vuonna 2018 visio suomen tulevasta liikennejärjestelmästä mikä hyväksyttiin eduskunnassa Liikenne 12 suunnitelmana. ohessa kommentit siihen Kommentit raporttiin : Veikko Hintsanen (sisavesi.fi)

– ilman EU ssa sovittuja raskaan maantieliikenne volyymien siirtoja  sisävesiliikenteeseen –  kehittämistavoitteita ,

josta toimintalinjasta oma vahvistus ex pääministerien allekirjoittamassa  mielipidekirjoituksessa vuodelta 2018.

Ja noista  vv 1991-2018 Aho Lipposen buffamista hankkeista  raide ja maantieliikenne projektien yhteissumma on noin 100 miljardia euroa ,mistä suurin osa on jo aloitettu velanotolla ja  viimeinen multimiljardi hanke,mikä  on ollut välillä vastatuulessa Suomessa hartaasti toivottu arktinen kaapelihanke on nyt ankarassa vastatuulessa – ”Teemme kaikkemme, että hanke pysyy vireillä” | Kauppalehti   on  juuri viime viikolla havaittu hyväksi  hallituksen ponnisteluiden avulla myös jenkeissä.     https://www.lvm.fi/-/suomalaiselle-merikaapelihankkeelle-tukea-eu-n-ja-yhdysvaltojen-kauppa-ja-teknologianeuvostolta-1896641

Mitalin toinen –  kansallinen  puoli : 

Aho-Lipponen ”työpari ” vv. 1997 – 2019 avasi, vahvisti ja mahdollisti Bernerin” pyöröovisiirtymän” SEBbiin | Uusi Suomi Puheenvuoro

Jolloin kysymykseksi jää onko valtakunnalla varaa laittaa pelkästään 100 miljardia velkana raideliikenne kehittämisiin ,Ahon ja Lipposen suunnittelujen mukaisesti. vai voidaanko jotain korvata

vaihtoehtoisilla halvemmilla ja kestävän kehityksen mukaisilla keinoilla.   SE VAIHTOEHTO ON VIELÄ TUTKIMATTA….VALITETTAVASTI.

 

+++

Teollisuuden lähittulevaisuus on vuodessa muuttunut Venäjä merkittävyydestä ja suhteista Kiina suhteiseksi :

Eli nyt on hyvin loogista, että alla ´mainittu  teollisuuden johto niin Metsäteollisuudessa  kuin Nokialla valitsi vahvimman mahdollisen henkilön-sellaisen jolla on todella vahvat näytöt –  ajamaan heidän omia etujaan,  henkilön joka on jo osoittanut kykynsä puolustaa metsäteollisuuden –  monopoli hankinta logistiikka Euroopan unionion ,kestävän kehityksen ja Suomen  kansallisten etujen paineista huolimatta – hyvin tehokkaasti kolmen vuosikymmenen ajan.

Hän on näyttänyt kyntensä tosin  jo vuodesta 1983

Hatunnosto  sinnikkyydestä  ja linjan loppuun asti pitämisestä –  ei tuloksista .

 

+++

 

Tulokset ovat jo muualla kuin valtion ja eduskunnan dokumentaatiossa, jo historiaan kirjoitettu ja arvioitu .

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *