Nato-Eurooppa uhkaa jäädä suurvaltojen Brics-yhteisön ”änkyräksi”
Nato-Eurooppa uhkaa jäädä suurvaltojen Brics-yhteisön ”änkyräksi”
# Vladimir Putinin Kazanissa isännöimä Brics-huippukokous on ollut suoranainen märkä rätti Euroopan ja Naton kasvoille. YK:n pääsihteerin António Guterresin matkustaminen paikalle kertoo, miten pieni asia Venäjän hyökkäys Ukrainaan on globaalista näkökulmasta. Se myös kertoo, miten heikosti talouspakotteet ja Venäjän boikottitoimet ovat purreet maailmalla.
Ukrainan murhenäytelmä nähdään kauempana Euroopasta vain länsimaisten siirtomaavaltojen keskeisenä riitana. Venäjä on myös kolonialistinen valtio jos mikä. Se ei ole edes vapauttanut alistamiaan alueita niin kuin Länsi-Euroopan maat. Vasta Neuvostoliiton romahdettua osavaltiot vapautuivat tai ”vapautuivat”. Ukraina oli tuollainen osavaltio. Mutta itse Venäjä siirtomaineen on yhä maailman laajin valtio.
Brics-kokous Putinin taitavaa diplomatiaa
# Tällainen Brics-kokous on Putinin taitavan diplomatian näyte. Se kertoo maailmalle, että Venäjä on lännen protesteista ja mustamaalauksesta huolimatta toimintakykyinen suurvalta, jota maailman väkirikkaimmat valtiot Kiina ja Intia sekä eurooppalaisten osittain asuttamat Brasilia ja Etelä-Afrikka kuuntelevat. Länsi eli Eurooppa ja Yhdysvallat näyttäytyvät tässä valossa vain eräänlaisina ”Brics-änkyröinä” jotenkin niin kuin Unkari esiintyy ”EU-änkyränä”.
Lännellä on tässä mietinnän paikka, miten suhtautua globaaliin tilanteeseen. Nato-maista Turkki on jo miettinyt ja aikoo mennä mukaan Bricsiin.
Ukrainan tukeminen on Natolle elintärkeää
# Tämä kaikki ei suinkaan tarkoita sitä, että Ukrainan murhenäytelmä olisi Euroopan kannalta pieni ja unohdettava asia. Päinvastoin tässä uudessa tilanteessa olisi yhä tärkeämpää, että Ukraina säilyttää alueensa ja itsenäisyytensä. Muuten Nato-Eurooppa alkaa Brics-näkökulmasta näyttää suorastaan Venäjän käskyläiseltä. Jännitystä lisäävät vielä Yhdysvaltain presidentinvaalit. Olisi äärimmäisen tärkeää, ettei Donald Trump jätä Eurooppaa yksin.
Tilanne on pelottava ja hankala, koska Ukraina on Venäjälle osa ”Äiti-Venäjää” eli jotakin muuta ja vielä läheisempää ja tärkeämpää kuin Puola, Baltia – tai Suomi. Sitä Euroopassa ei oikein ymmärretä. Kun Ukrainaan saapuu sotimaan pohjoiskorealaisia, Aasia ja Kiina kytkeytyvät kriisiin mukaan hankalalla tavalla.
Asevelvollisia on vaikea komentaa tällaiseen pelottavaan sotaan. Mitenkähän diktatuurimaissa toimitaan? Varmaankin niin, että ensin tuomitaan kuolemaan ja sitten luvataan armahdus, jos lähdet sotimaan Ukrainassa. Demokratioissa ei ole yhtä kätevää keinoa Ukrainan auttamiseksi.
ASIASANAT: Brics, Eurooppa, Ukraina