Ulkopolitiikan värisuora vapisee ja väräjää

0
Tarjouksia:

Ulkopolitiikan värisuora vapisee ja väräjää

Oikeusministeriö kuulemma selvittää Suomen presidentin ja pääministerin vallankäytön rajoja. Hiljattain presidentti Alexander Stubb edusti Suomea Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa, joka monien mielestä olisi ollut pääministeri Petteri Orpon heiniä.

Suomen EU-jäsenyyden alkuajoilta muistamme ”lautaskiistan”, kun sekä presidentti että pääministeri pyrkivät unionin kokouksiin. Jossakin vaiheessa molemmat olivat paikalla. Kaksi lautasta ei kuitenkaan sopinut EU:n käytäntöihin. Sitten homma jäi pääministerille.

Presidentti Sauli Niinistö sen sijaan pyrki omimaan ulkopolitiikan lopullisen päätäntävallan periaatteella: Ulkopolitiikasta päättää presidentti – [pitkä ajatusviiva] yhteistyössä valtioneuvoston kanssa.

Nyt sitten mietitään Nato-kokousten osanottoa: Stubb vai Orpo? Ehkä Stubb, koska presidentti on myös armeijan ylipäällikkö.

Tällä kertaa ulkopolitiikassa on Kokoomuksen ”värisuora”, kun presidentti Stubb, pääministeri Orpo, ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen edustavat kaikki Kokoomusta. Se varmaan helpottaa tilannetta, kun ministerit eivät tule eds samoista vaalipiireistä. Mutta järjestelmän pitäisi toimia, vaikka kaikki ministerit tulisivat eri puolueista.

Yhdysvalloissa presidentin ja pääministerin ei tarvitse kiistellä, koska presidentti on myös pääministeri. Vielä helpompaa on Venäjällä, kun yksinvaltias Putinin ei tarvitse välittää edes parlamentista, kun sellaista ei ole olemassakaan.

 

ASIASANAT: EU, Nato, Ulkopolitiikka

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *