PISA-tutkimus vahvistaa: Svenska talande bättre ungdomen!

0
Tarjouksia:

Seurasin vuosina 1994-2015 Porvoon sairaanhoitoalueen, joka oli väestöltään noin satatuhatta, nuorisopsykiatrian ylilääkärinä näköalapaikalta myös vastuualueeni suomen- ja ruotsinkielisten koulujen erilaisuutta. Aloittaessani työni 1994 enemmistö Porvoon asukkaista oli ruotsinkielisiä. Seuraavassa kymmenen vuoden välein tehtävässä väestön äidinkielen selvityksessä Porvoo muuttui suomenkieliseksi, ja Sipoo pysyi ruotsinkielisenä. Konkreettinen seuraus Porvoossa oli, että Porvoon katukyltit vaihdettiin: ylimmäksi tuli suomenkielinen ja alimmaksi ruotsinkielinen kadunnimi. Sipoossa katukyltit menivät vaihtoon kymmenen vuotta myöhemmin. Verosyöpöt Porvoon erilliset suomen- ja ruotsinkieliset koulutoimet ja koululautakunnat jatkoivat toimintaansa kuten ennenkin. Ne yhdistettiin kovien poliittisten vääntöjen jälkeen vuosia myöhemmin.

Merkittävin ero suomen- ja ruotsinkielisten koulujen välillä oli, että maahanmuuttajat sijoittuivat pääsääntöisesti suomenkielisiin peruskouluihin. Porvooseen oli tullut paljon somaleita, jotka muodistivat Gammelbackan asuinalueella oman alakulttuurinsa. Tämä heijastui myös alueen kouluihin erilaisina oppimis- ja käytöshaasteina.

Viimeisimmän PISA-tutkimuksen mukaan Aasian maat, joilla on länsimaita yhtenäisempi väestön kulttuuritausta vähäisemmän maahanmuuton vuoksi, pärjäsivät selvästi parhaiten samoin kuin naapurimme Virokin, jonka väestö on Uudenmaan kokoinen.

Poikkeuksen Suomen koulujen sisällä tekivät ruotsinkieliset koulut, joiden PISA-tulokset selvästi paranivat. Tämä selittynee pitkälti oppilaiden yhtenäisemmällä kulttuurilla, jos ruotsinkielisyys on keskeisin tekijä samoin kuin opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin johtamassa RKP:ssäkin.

Maahanmuuttajat muuttavat maatamme, ja ruotsinkielisen väestön osuus vähenee koko ajan. Vuonna 1980 ruotsinkielisiä oli 6.27 %, mutta 31.12.2022 enää 5.16 % (287052) väestöstämme, joka oli 5.563970. Suomenkielisiä oli 4.778891 eli 85.89 %. Muun kielisiä oli 498927 eli 8.95 %.

Vanha sanonta ”Svenska talande bättre folket!” onkin nyt varhentunut muotoon ”Svenska talande bättre ungdomen!”

Seppo Mäkinen
LKT

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *