Puuttuuko realismi- ja todellisuuden taju – mikä on syy, mikä seuraamus?
Realismin vastakohta on unelmat. Kun unelmat ohjaavat päätöksentekoa, syntyy toimimaton ja kallis lopputulos. Syiden sijaan keskitytään paikkaamaan seuraamuksia. Maan taloudesta ja sen päätöksenteon epärealismista olen kirjoitellut melkein väsyksiin saakka. Vaihteeksi toinen alue, jossa samoin on realismi puuttunut. Tosin tämäkin osaltaan on johtanut talouden kriisiytymiseen. Suomessa on haluttu olla humaaneja. Valtio sekä lukuisa määrä vapaaehtoisjärjestöjä työskentelee kehitysavun määrän kasvattamiseksi sekä mahdollisimman humaanin maahanmuuttopolitiikan edistämiseksi. Meillä on kymmeniä kehitysapuhankkeita ja varojen kerääminen on tehokasta. Suomesta on tehty houkutteleva maa maahanmuuttajille ja turvapaikan hakijoille. Olemme ulottaneet kattavan sosiaaliturvan ja avustusorganisaatiot auttamaan maahantulijoita.
Toisenlaisia ja pidättyvämpiä maahanmuutto kantoja esittävät on leimattu heti rasisteiksi ja millä nimillä milloinkin. Kielteisiä puolia on vähätelty, eikä niitä ole haluttu nähdä. Kehitysapuhankkeista monet ovat epäonnistuneet. Rahat ovat menneet hukkaan ja usein aivan eri käyttötarkoituksiin mitä on tarkoitettu. Kannettu vesi ei ole niin sanotusti pysynyt kaivossa. Maahanmuuton seurauksena esimerkiksi rikollisuus ja varsinkin raiskaukset ovat lisääntyneet. Sosiaaliturvaa ja vieraanvaraisuutta on usein väärinkäytetty. Joukossa on myös työhaluttomia, jotka usein käyttävät hyvää sosiaaliturvaa väärin. Kielteisestä oleskeluluvasta on rakennettu keinotekoinen valitusten vyyhti, jota on yhteiskunnan varoin tuettu. Lopulta karkotuspäätöksen saaneet eivät poistu maasta ja on syntynyt laittomien maassa oleskelevien joukkoja. Epäonnistuneitten kehitysavun ja maahanmuuton taloudellinen vahinko on valtava. Toki on paljon onnistuneita työperäisiä maahanmuutto tarinoita ja näitä tarvitaan lisää. Itsekin olen ollut auttamassa ja järjestämässä työpaikkoja. Kuitenkin maahanmuuton taloudellinen netto saldo on vahvasti negatiivinen.
Meillä talous taantuu, mutta samalla julkiset menot ja velka kasvavat, yleislakko uhkaa ja poliittinen vastakkain asettelu syvenee. Maailmassa on epävakaa tilanne, turvallisuus heikkenee, meneillään on useita sotia, ulkoraja Venäjälle on suljettu, jne.
Edessä ovat näitäkin isommat ongelmat. Se on maapallon liiallinen väestön kasvu. Tästä seuraa jatkuvasti kasvava ravinnon ja hyödykkeiden kulutus, joka lisää hyödyketuotantoa ja tämä taas kiihdyttää ympäristö ja ilmasto ongelmia. Ympäristön lämpeneminen ja kuivuus tekee suuresta osasta maapalloa asumis- ja viljely kelvotonta. Tämä yhdessä liiallisen syntyvyyden kanssa johtaa valtavaan väestön muuttoon. Väestön kasvu on suurinta Afrikassa, juuri siellä mistä muuttoliike Eurooppaan on suurinta. Muuttoon on muitakin syitä. Tällä hetkellä syyt ovat länsimaiden parempi elintaso, sosiaaliturva ja työmahdollisuudet. Nykyään muuttajat ovatkin pääosin nuoria ja etenkin miehiä. Jatkossa muuttoliikkeestä voi tulla hallitsematon ilmiö. Eurooppa ja tulevaisuudessa etenkin pohjoismaat tulevat olemaan haluttuja muuttokohteita. Väestö tulee suurelta osin vaihtumaan, uskonnot ja kulttuurit muuttuvat. Varmaa on, että elintaso laskee, koulutustaso laskee, turvallisuus heikkenee, jne. Väestönkasvu ongelma kuitenkin edelleen pahenee.
Historiassa väestönkasvua ovat rajoittaneet taudit ja sodat. Lääketiede pystyy nykyään estämään tappavien tautien leviämisen. Voi kysyä, onko tämä lopulta hyvä vai huono kehitys? Mikä on tulevaisuudessa sotien rooli väestönkehityksessä? Miten syntyvyyttä voitaisiin hillitä, etenkin Afrikassa, tässä haaste lääketieteelle?
Tulevat sukupolvet ovat monien haasteiden edessä. Toivottavasti Suomalaisten ja meidän poliitikkojen realismi kuitenkin edes vähän nykyisestä paranisi. Utopiaan. unelmiin ja edunvalvontaan perustuvat päätökset, kun lopulta vaan ruokkivat kaikkia näitä uhkatekijöitä.